Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації на черговому засіданні розглянула питання про невиконання з боку ВАТ «Миколаївська малотоннажна верф» взятого на себе зобов’язання зі сплати за придбаний нею пакет акцій статутного фонду ДАКХ «Чорноморський суднобудівний завод» у розмірі 90,25 відсотка. Аналіз документів, наданих на розгляд, дав змогу комісії також виявити факти порушення процедури проведення конкурсу з продажу пакету акцій цього підприємства, яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави.
Як з’ясувалося, покупець сплатив лише половину суми, встановленої під час продажу акцій. Далі хід справи розвивався за досить специфічним сценарієм. А саме. За позовом якогось громадянина Олександра Т. до Фонду держмайна та ВАТ «Миколаївська малотоннажна верф» Печерський місцевий суд Києва ухвалою від 3 грудня 2003 року визнав недійсними результати конкурсу з продажу контрольного пакету акцій ДАКХ «Чорноморський суднобудівний завод». Цією самою ухвалою Фонду держмайна було заборонено проводити будь-які дії з пакетом акцій ДАКХ, а ВАТ «Миколаївська малотоннажна верф» — проводити розрахунки за вказаний пакет акцій і виконувати умови конкурсу, зафіксовані у договорі купівлі-продажу.
Під час розгляду справи комісія визначила, що привласнення державного майна відбувається за схемою, якою шляхом судового рішення чи в якийсь інший спосіб виводять державне майно з-під контролю з боку держави, швидко продають і за виручені кошти здійснюють розрахунки з державою. Вочевидь, за такою само добре відпрацьованою гендлярською схемою зроблено спробу привласнити і ДАКХ «Чорноморський суднобудівний завод». Цим фактом зацікавилася СБУ, представник якої був присутній на засіданні комісії.
За результатами розгляду справи комісія ухвалила рішення. По-перше, запропонувати Генеральній прокуратурі вжити дійових заходів реагування стосовно оскарження ухвали Печерського райсуду від 3 грудня 2003 року, а також провести перевірку дотримання законодавства під час проведення конкурсу з продажу контрольного пакету акцій ДАКХ «Чорноморський суднобудівний завод». По-друге, Кабміну запропоновано підготувати проект законодавчого акта про впорядкування процесу розв’язання спорів за позовами фізичних осіб з питань приватизації. Це особливо важливо, з огляду на необхідність запобігання впливу на приватизаційні процеси шляхом звернення до судів фізичних осіб, які, до того ж, не мають прямого зв’язку з приватизацією конкретних об’єктів. Тим паче, якщо це об’єкти стратегічного значення. На жаль, така практика і тенденція, зазначається у постанові комісії, набула в Україні масового характеру. По-третє, Фонду держмайна запропоновано у разі невиконання умов купівлі-продажу пакету акцій ДАКХ «Чорноморський суднобудівний завод», зокрема, у частині інвестиційних зобов’язань, негайно вжити заходів щодо розірвання договору купівлі-продажу та повернення 90,25 відсотка акцій ДАКХ у державну власність.
Виконання прийнятих рішень комісія взяла під особливий контроль.