Щорічно група вчених The Herіtage Foundatіon і газета «The Wall Street Journal» роблять огляд «The Іndex of economіc Freedom» — «Індекс економічної свободи».

Коли в минулому огляді естонська економіка «опинилася» на шостому місці за ступенем економічної свободи серед більш як півтораста країн світу, багато хто сприйняв це як випадковість. «Мало що трапляється з малими країнами в перехідний період!..» Але і за результатами 2003 року Естонія залишилася на шостому місці, пропустивши вперед лише «південно-східних тигрів» — Гонконг із Сінгапуром, Нову Зеландію та Люксембург з Ірландією. І це вже не просто збіг...

Зміни макроекономічних показників не завжди відчувають «люди з вулиці». Але в Естонії, наприклад, водночас з публікаціями індексу економічної свободи підбито підсумки інфляції. Торік порівняно з 2002 роком індекс споживчих цін (інфляція) зріс лише на 1,3%. Це мінімальна цифра за всі 12 років незалежності. Ціни на продовольство знизилися на 0,6%, на промтовари зросли на 0,3%, а на послуги — на 4,3%. «Людина з вулиці» не відчуває, звичайно, зростання цін у межах відсотка, але вона добре відчуває, що ціни стабільні.

Сусідки Естонії за рік вирвалися вперед (Литва на 7 сходинок, Латвія — на 4), але не потрапили до групи із 16 країн «з найбільш вільною економікою». Литва посідає 22-гу позицію, Латвія поділяє з Ізраїлем 29-ту. Вони всі входять до групи з 55 країн, економіка яких «здебільшого вільна». Потім ідуть 72 країни, включаючи Україну (117 позиція) і Росію (114), економіка яких «здебільшого невільна». Замикають список 12 країн (включаючи Білорусь) з «репресованою економікою». Сюди входять і три середньоазіатські республіки колишнього СРСР, Венесуела, Іран, М’янма, Лаос, Зімбабве. Лівія і Північна Корея завершують список. Для Анголи, Демократичної Республіки Конго, Судану й Іраку індекс вирахувати не вдалося.

А найшвидше від усіх у Європі розвивається Словаччина, тож наступного року в списку лідерів можливі зміни. Але Гонконг навряд чи поступиться першим місцем, яке він тримає вже 10 років.