Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на чолі парламентської делегації перебуває з дводенним візитом в Ізраїлі.
Напередодні нинішніх переговорів він назвав десятилітню відсутність контактів між керівництвом українського та ізраїльського парламентів «сумним ювілеєм». За те, щоб такі тривалі паузи більше не повторювалися, вже висловилися під час зустрічей з нашою делегацією Президент Ізраїлю Моше Кацав, віце-спікер Кнесету Міхаель Нудельман, міністр у справах Єрусалима та єврейської діаспори при офісі Прем’єр-міністра Ізраїлю Натан Щаранський. А сьогодні саме і відбудеться така довгоочікувана зустріч глав Верховної Ради і Кнесету Володимира Литвина та Реувена Ривліна. Щоб прагнення законодавчих органів двох країн поглиблювати і розширювати співробітництво не залишилося лише на словах, сторони планують підписати меморандум «Про взаєморозуміння щодо співробітництва між Кнесетом Держави Ізраїль і Верховною Радою України».
Варто сказати, що в останні кілька років спостерігався загальний спад у політичних контактах між Україною та Ізраїлем. З одного боку, це пояснюється складною ситуацією на Близькому Сході. Проте, з другого, якщо врахувати, що Ізраїль з перших днів свого утворення практично завжди перебуває в умовах війни, то сторони розуміють аномалію нинішнього стану відносин і прагнуть максимально їх реанімувати.
Так, на думку Голови ВР Володимира Литвина, потрібно не лише змінити стан речей, а й вивести міжпарламентське співробітництво на якісно новий рівень. У зв’язку з цим Володимир Литвин обговорює тут можливість створення Парламентської асамблеї Україна—Ізраїль. На кшталт тих, котрі вже створено з Росією, Литвою, Польщею.
Така пропозиція зацікавила представників Кнесету. Зокрема, глава групи дружби в ізраїльському парламенті Міхаель Нудельман, який називає себе «українським лобі», з ентузіазмом обговорює цю ідею. Адже, як повідомила «ГУ» напередодні візиту української делегації посол Ізраїлю в Україні Наомі Бен-Амі, ізраїльтяни давно чекали візиту глави ВРУ і покладають на нього певні надії.
Річ у тім, що переговори на такому рівні — це не лише поновлення політичного діалогу, а й певний внесок, хоч би як вам здавалося дивно, в поглиблення економічного співробітництва двох країн. Адже підтримка урядів і бізнесменів України та Ізраїлю на парламентському рівні дуже важлива. Приміром, наприкінці листопада під час засідання змішаної україно-ізраїльської економічної комісії було підписано договір про запобігання подвійному оподатковуванню. Його швидка ратифікація дасть змогу країнам розширити торговельні контакти. Тим паче що маємо явний потенціал можливостей. За оцінкою фахівців, товарообіг України з Ізраїлем може бути збільшено щонайменше у 2—3 рази.
Оцінюючи наші міжпарламентські відносини, Наомі Бен-Амі заявила «ГУ», що вони вочевидь мають потребу в розширенні і поглибленні. А що стосується відносин України та Ізраїлю загалом, то, на її думку, «в україно-ізраїльських відносинах немає проблем». Відсутність проблем, звичайно, тішить. Однак чи не підтверджує вона в цьому разі те, що немає відносин — немає проблем? З такою точкою зору пані посол абсолютно не згодна: «Гадаю, що в України досить власних проблем. А в Ізраїлю своїх. Ми дуже задоволені, що зуміли зняти двосторонні проблеми, котрі були між нашими державами. Тепер, сподіваюся, зможемо просто підтримувати одне одного у вирішенні тих питань, які маємо».
Повертаючися до найголовнішої проблеми Ізраїлю, посол завірила «ГУ», що чергове загострення обстановки в країні не вплине на перебіг нинішнього візиту нашої делегації. Нагадаю, відповіддю на недавній теракт з боку палестинців стала цілковита блокада Ізраїлем сектору Газа. Легко прогнозувати, що удар і контрудар як завжди зумовлять новий виток конфронтації.
Тим часом в Ізраїлі, і це було підкреслено на зустрічах, що відбулися, продовжують вірити у розв’язання конфлікту шляхом переговорів і у здійснення мирного плану «Дорожня карта». Однак питання в тому, хто конкретно сяде за стіл переговорів і чи зможуть ці особи домовитися, як і раніше залишається відкрите. Вже не один рік. Саме тому в Ізраїлі із вдячністю, але без ентузіазму ставляться до будь-яких ініціатив, зокрема українських, стосовно нашої участі в мирному переговорному процесі.
Єрусалим.