Голова Верховної Ради Володимир Литвин не допускає призупинення членства України в Раді Європи. «Думаю, що це нонсенс. Я навіть такої думки не припускаю», — сказав він після зустрічі з доповідачками моніторингового комітету Парламентської Асамблеї РЄ Ханне Северінсен і Ренатою Вольвенд. Як повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради, під час зустрічі з доповідачками Володимир Литвин сказав, що Україна виконала майже всі зобов’язання перед Радою Європи, «що підтверджує європейський вибір нашої країни».
Він також заявив, що формулювання слухань у ПАРЄ «про конституційну кризу в Україні» є некоректним, необ’єктивним і поспішним, тому що діє чинна Конституція. Литвин вважає, що «українське питання» можна було б виносити на розгляд сесії ПАРЄ тільки після того, як співдоповідачі отримають повну всебічну інформацію про ситуацію в Україні. Зараз, за його словами, можна говорити тільки про парламентську кризу.
Володимир Литвин висловив стурбованість, що сьогодні питання «про конституційну кризу в Україні» в ПАРЄ може каталізувати політичне протистояння в нашій державі. «Кожна сторона попри будь-яке рішення чи рекомендації Асамблеї буде намагатись тлумачити це на свою користь», — пояснив Володимир Литвин. Після зустрічі Голова ВР зазначив, що співдоповідачі були дуже делікатні в оцінках ситуації в Україні і виявили непідробний інтерес до отримання максимально повної і об’єктивної інформації. Голова ВР, у свою чергу, поінформував Ханне Северінсен та Ренату Вольвенд про перебіг конституційної реформи.