У Києво-Могилянській академії, з участю журналу «Кіно-Театр», проведено культурологічну акцію «Мазепіанство в сучасному культурному просторі України».
У рамках акції — виставка Сергія Якутовича (про цю виставку «ГУ» писав минулої суботи), показ та обговорення фільму Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу». Це була, по суті, перша справжня, успішна, цивілізована прем’єра фільму, без попереднього нагнітання скандалу. Великий зал Культурно-мистецького центру НаУКМА був повен зацікавленої публіки, і ніхто не покинув його до завершення фільму. Риторичне питання: чом би саме з отаких переглядів було не почати розкрутку фільму два роки тому?!
В обговоренні прозвучало кілька дуже цікавих виступів (зокрема, культуролога Оксани Пахльовської). Можливо, найкоротше і найточніше висловився декан юридичного факультету НаУКМА: це фільм не про Мазепу, а про нас із вами. Вадим Скуратівський назвав фільм найпарадоксальнішою картиною світового кіно. Але чи не найбільший парадокс полягав у тому, що публіці, за словами Юрія Іллєнка, показали не дуже якісну, по суті, піратську, копію фільму! Бо, за умовами угоди з продюсером, сам режисер не має жодних прав ні на свій фільм, ні на його показ. Оце і є, за великим рахунком, суть мазепіанства в нашому сучасному «культурному просторі»...