Комітет ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні зазначив, що Указом Президента України «Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян та нормалізації життєдіяльності м. Мукачевого Закарпатської області» від 25 грудня 2003 року призначалися виконувач обов’язків мукачівського міського голови Мирослав Опачко та повторні вибори міського голови.
Зазначений указ було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» 30 грудня (як відомо, офіційні документи набирають чинності з дня їх опублікування, якщо інше не зазначено в самому документі), а 29 грудня працівники міліції вже не пустили до будинку міської ради Василя Петьовку (який за результатами мукачівської виборчої  комісії здобув перемогу), обранців до місцевих рад та народних депутатів України. Це на засіданні комітету було підтверджено кадрами відеофільму та фотознімками.  На сьогодні, наголосив Борис Беспалий, у міськраді триває чергування близько 50 працівників міліції.
На думку народних депутатів, хоча Мирослава Опачка й було призначено виконувачем обов’язків міського голови, скликати сесію він не мав жодного права.
Водночас Міністерство внутрішніх справ визнало дії працівників міліції такими, що не суперечать чинному законодавству. За словами Михайла Корнієнка, першого заступника Міністра внутрішніх справ у зв’язках з ВР, до міського відділу внутрішніх справ з проханням навести порядок у приміщенні міськради під час проведення сесії звернувся... заступник керівника секретаріату міської ради. Дивно, бо, як наголосив Іван Іванчо, такої посади просто немає.
Члени комітету впевнені — законодавство України не надає главі держави право звільняти та призначати посадових осіб органів місцевого самоврядування. На їхнє переконання, указ Президента порушує статтю 25 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права та Європейську Хартію місцевого самоврядування, що також є частиною законодавства України.
Комітет вирішив направити свій висновок до Конституційного Суду та рекомендувати парламенту заслухати це питання на пленарному засіданні.