Єдиний тутешній пункт для ЗНО у місті Генічеську на Херсонщині закрили згідно з рішенням Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти. Херсонську область «приєднали» до нього після припинення діяльності Сімферопольського ЦОЯО.
Відтепер найближчим містом, де можна пройти тестування, залишається Нова Каховка, а це ще дві години їзди від Генічеська.
Місцевий координатор ЗНО, проректор комунальної Академії неперервної освіти (Херсон) Світлана Одайник у розмові з кореспондентом «Голосу України» пояснила, що причина такого рішення — суто економічна. У Генічеську на ЗНО записалося лише 400 осіб, і це дуже мало для того, щоб витрачатися утримувати в місті окремий пункт з тестування. Однак невідомо, скільки ще запишеться на це тестування приїжджих з Криму — якщо їх буде багато, то поновлення роботи пункту буде доречнішим, ніж необхідність їхати здавати тести «за тридесять земель», витрачаючи багато часу та грошей на проїзд (не кажучи вже про неминучі затримки на блокпостах).
У Херсоні на виїзному засіданні Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України його учасники ще раз поставили питання про необхідність створити на Херсонщині власний Центр оцінювання якості освіти, щоб керувати процесом без «свіжоспечених» посередників. Які, до того ж, ще достеменно не знають специфіки регіону.
Херсонська область.