В Україні 30 відсотків населення живе за межею бідності, майже 70 — на рівні злиднів. Тому, коли порушено головне право людини — на саме життя і гідне людське існування, — казати про реалізацію будь-яких інших прав неможливо. На цьому наголошувала у Сімферополі під час перших у країні регіональних депутатських слухань про стан дотримання прав людини в Криму, ініціатором яких стали Верховна Рада автономії і місцева громадська організація «Інститут соціальних досліджень», Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова.
На тому, що дотримання прав людини в Криму потребує особливої уваги, наголошували всі учасники слухань. Депутати, урядовці, правозахисники, правоохоронці обговорили стан свободи слова, питання особистої недоторканності, політичних прав і свобод, прав корінних народів, національних меншин, інвалідів, молоді, земельні й екологічні проблеми.
Учасники слухань з ухваленими рекомендаціями звернуться до Верховної Ради і Кабінету Міністрів України. Зокрема, в документі йдеться про потребу вдосконалити законодавство з питань захисту прав та свобод людини і приведення його у відповідність з міжнародними стандартами. А також про посилення контролю за умовами утримання взятих під варту, щоб не допустити застосування фізичного насильства, та про заходи для попередження випадків торгівлі людьми.
Крим.