Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що парламент не розпустять. На позавчорашній прес-конференції він зазначив, що «такі розмови — це страшилка», бо в будь-який момент можна відкрити й одразу закрити пленарне засідання (у такий спосіб передбачений Конституцією 30-денний термін, після якого Президент може розпустити парламент, переривається). Проте, переконаний глава парламенту, питання в іншому: навіщо входити до зали, якщо немає домовленості про конструктивну роботу.
Володимир Литвин назвав абсурдною практикою блокування роботи Верховної Ради, в якій зацікавлена не лише... опозиція. «Чим далі триває протистояння, тим важче з нього виходити і для цього будуть потрібні додаткові героїчні зусилля», — сказав В. Литвин. Усе викликано тим, переконаний глава парламенту, що в Україні відбувається жорстока, «не на життя, а на смерть, боротьба за владні повноваження». А проблема внесення змін до Конституції — лише привід для блокування трибуни.
Водночас Володимир Литвин вважає недоречною пропозицію провести переголосування змін до Конституції (проект Медведчука—Симоненка), який попередньо був ухвалений парламентом 24 грудня. На його думку, є лише один спосіб виходу із ситуації — внести постанову про скасування попереднього рішення. Всі інші крапки, переконаний глава парламенту, розставляє лише суд, де можна оскаржити будь-які рішення.
«Каменем спотикання», за його словами, є спосіб обрання і повноваження Президента України. Нині найбільш прийнятним рішенням було б ухвалити постанову про процедуру розгляду законопроектів з політреформи під час їх останнього розгляду.
А останні події у парламенті Володимир Литвин назвав трагедією для України. Бо якщо інститут парламентаризму буде зруйновано, то зруйнується і демократичний розвиток країни.