Патова, м’яко кажучи, ситуація, що склалася у парламенті на сьогодні, потребує якнайшвидшого вирішення. У який спосіб це можна зробити, за якої умови чи умов можливе досягнення політичного консенсусу? Своє бачення суті конфліктної ситуації і можливих шляхів її розв’язання висловили народні депутати.

Ігор Шурма, фракція СДПУ(о):

— Представники меншості самі загнали себе у ситуацію, з якої тепер намагаються знайти вихід. Вочевидь, їм у цьому треба допомогти, щоб усе мало цивілізований вигляд. А наполягання на переголосуванні проекту закону номер 4105 та проведення референдуму — це безвихідна ситуація, продиктована намаганням виграти час і відвернути увагу від вирішення основних питань, а також якось привернути симпатії електорату на свій бік. 

Віктор Пинзеник, фракція «Наша Україна»:

— Ми виходимо з того, що, по-перше, голосування у парламенті про норми скасування виборів Президента громадянами є незаконним, тож потрібне його переголосування. По-друге, не може Конституція позбавляти громадян права вибору без проведення референдуму — це ключові вимоги, на яких ми стоїмо. Про можливий вихід із ситуації ми подали свої пропозиції...

Георгій Крючков, фракція Компартії:

— Про референдум. Ми не проти звернення до народу з цього приводу. Але таке звернення має складатися з двох частин. Перша — чи потрібен взагалі в Україні інститут президентства? І друга: якщо потрібен, то у який спосіб його обирати — всенародним голосуванням чи парламентом? Ось наша позиція.

Що стосується умов можливого розблокування патової ситуації. Власне, вона одна: якщо «нашоукраїнці» та БЮТ відмовляться від свого намагання зірвати конституційний процес. Цікаву пропозицію, зокрема, вніс лідер СПУ Олександр Мороз. Вона заслуговує на увагу і може сприяти розблокуванню ситуації.

Станіслав Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України:

— Сьогодні маємо кризу і в державі, і в парламенті. Зокрема, на порушення норм Конституції та Регламенту Верховної Ради було проголосовано проект закону номер 4105 (Медведчука—Симоненка). Чи є вихід із ситуації? Можливі два способи. Перший: проголосувати проекти законів про внесення змін до Конституції Мороза і Гавриша, з внесенням до них положень, що знімають протиріччя. А закон номер 4105 треба підтвердити прозорим голосуванням депутатського загалу.

Про вибори Президента парламентом. Тут потрібно враховувати волю народу, а отже, проведення референдуму, який підтвердив би це положення. Бо Президент, складаючи присягу під час вступу на посаду, заявляє, що виконуватиме волю народу. Так, народу, а не лише народних депутатів...

Записав Іван ДМИТРЕНКО.