Назріла нагальна потреба значного поліпшення забезпечення населення територіальних громад міста і села об’єктами соціально-культурного призначення. Тож вирішено у червні провести парламентські слухання на тему: «Про збереження та цільове використання об’єктів соціально-культурного призначення у процесі зміни форми власності господарюючими суб’єктами, що їх утримують». Відповідальною за проведення слухань визначено Спеціальну контрольну комісію ВР з питань приватизації.
На її засіданні 8 січня обговорено тези виступу на слуханнях голови комісії Валентини Семенюк. Йшлося про заходи щодо організації та проведення зазначених слухань. Зокрема, Кабміну рекомендовано прискорити передачу гуртожитків в управління органів місцевого самоврядування з обов’язковим дотриманням прав їх мешканців відповідно до чинного законодавства. Треба також визначити джерела надходжень коштів до місцевих бюджетів для фінансування діяльності об’єктів соціально-культурного призначення, які мають забезпечувати потреби територіальних громад.
Передбачається забезпечити передачу в управління органам місцевого самоврядування об’єктів соціально-культурного призначення, котрі перебувають у користуванні приватизованих підприємств-банкрутів або використовуються приватизаторами не за призначенням. Намічено також низку заходів зі збереження об’єктів історико-культурної спадщини. А Фонд держмайна у разі реорганізації підприємств або приватизації цілісних майнових комплексів має забезпечити передачу об’єктів соціально-культурного призначення в управління органів місцевого самоврядування або спільну власність територіальних громад для їх цільового використання. Власне, йдеться про те, щоб з метою поліпшення роботи на місцях з відродження занедбаної культури та духовності народне надбання повернути народові.