Різдвяними днями в Ризі гостювали голова Комітету ВР України з питань культури та духовності Лесь Танюк і його дружина, член-кореспондент Академії мистецтв, директор Центру ім. Леся Курбаса Неллі Корнієнко. У грудні пана Танюка було обрано головою групи дружби із Сеймом Латвії.

Неофіційний візит, організований Спілкою українців Латвії, може посперечатися з візитами «за протоколом». Гості зустрілися з депутатами Сейму, провели переговори в міністерствах культури та громадської інтеграції, у Ризькій і Юрмальській думах. Були зустрічі з латвійською інтелігенцією й активом українських організацій. А ще відвідування Ризької середньої української школи, виставок, спектаклів...

Депутати Сейму зазначали, що після річної перерви настав час активізувати обміни Сейм — Верховна Рада. (До речі, тепер депутати з групи підтримки зв’язків із ВР збираються їхати до Києва). Під час зустрічей прозвучала думка, що на зміну «залізній завісі» прийшло чимало «завісочок». Обмін інформацією в багатьох сферах погіршився. Це впливає і на культурні та економічні контакти, моральний стан діаспор. Не обійшлося без бліцдискусій між депутатами від різних фракцій про те, що чверть населення Латвії не має політичних прав...

У Міністерстві громадської інтеграції причинам наявності в Латвії великої кількості негромадян також було приділено багато уваги. Чиновники хотіли зрозуміти, чому українська меншість повільніше за інші проходить натуралізацію. У чому причина і хто винен?

А от у Міністерстві культури в співрозмовників не було «розділювальних ліній». Як сказала директор департаменту культурної політики Вія Віртмане, «ми дуже активно співробітничаємо, але було б куди краще, якби давали більше грошей!» Хоча і без великих грошей можна чимало зробити за участю української діаспори. Латиська ж діаспора раз у десять менша і не має в Україні своїх організацій.

По-діловому пройшли зустрічі в думах столиці та Юрмалі. Гостей приймали на рівні віце-мерів. У Ризі домовилися скласти план культурного співробітництва двох столиць. Юрмальці обіцяли цілковиту підтримку ініціативам українців, чи то буде організація мультикультурного центру, чи то дитячого садка або концертів українських колективів Естонії і Литви.

В українській школі гості прийшли в захоплення і від чистої української мови, і від спектаклю «За двома зайцями», зіграного старшокласниками, і від наївної відповіді маленької дівчинки на запитання: «Хто народився в Україні?» Гості мали на увазі, хто з учнів, дівчинка, однак, подумала, що йдеться про видатні постаті й випалила: «Ісус Христос!». Тим паче що це було напередодні Святвечора й гостей пригощали кутею.

Рига.