Учора традиційне ранкове засідання погоджувальної ради за участю всіх керівників фракцій та голів комітетів парламенту так і не розпочалося. Про це поінформував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Він повідомив, що засідання попередньо перенесено на 17-у годину, щоб до цього часу ознайомити представників більшості з новими вимогами опозиції і узгодити позиції для розблокування роботи ВР.
Як повідомив в інтерв’ю журналістам соціаліст Станіслав Ніколаєнко, вчора о 8-й годині ранку представники «Нашої України», БЮТ та СПУ під час переговорів з приводу «тактики дій» на завершальний тиждень четвертої сесії домовилися про програму спільних дій, з якою ознайомили главу парламенту.
«Трійка» вимагає перед голосуванням змін до Конституції ухвалити закон про вибори на пропорційній основі до ВР та місцевих рад. А право обрання Президента парламентом, переконані «нашоукраїнці», «бютівці» та соціалісти, має делегуватися за підсумками всенародного референдуму. До того ж, зазначив С. Ніколаєнко, треба розглянути і блок соціально-економічних питань, зокрема, зміни до закону про оподаткування прибутку громадян, питання, пов’язані з пенсійним забезпеченням, а також на Дні уряду заслухати звіт силових структур про дотримання законодавства в частині свободи громадян. Темою для переговорів, переконана «трійка», мають бути і події в Мукачевому.
Опозиція, повідомив Станіслав Ніколаєнко, чітко заявляє, що в неї не було жодних шансів, крім блокування сесії, щоб зупинити антиконституційний переворот. Проте, за його словами, значна частина представників опозиції все-таки наполягатиме на конструктивній роботі і шукатиме інші способи протесту.
А комуністи, як заявив Георгій Крючков, теж налаштовані «на нормальну конструктивну роботу». Аргументація Конституційного Суду про третій термін Президента, яка підсилила чутки і напружила ситуацію в парламенті, непереконлива. Бо Кучма, на думку комуніста, навряд чи скористається цим правом. Це рішення, зазначив Георгій Крючков, найімовірніше, потрібно для того, щоб «тримати в напруженні і щоб миші не розбігалися». А голова фракції Аграрної партії Катерина Ващук переконана: «Вперте блокування буде не на користь», бо деякі соціальні питання залишаються не розглянутими, а потерпають від політичних баталій переважно виборці.