Немає нічого ціннішого для практики, ніж хороша теорія. Саме таку теорію зібрано в книзі «Проблемы гармонизации законодательства Украины и стран Европы» (під загальною редакцією Є. Б. Кубка і В. В. Цвєткова), яку наприкінці минулого року випустили юридична фірма «Салком» і провідне українське видавництво юридичної літератури «Юрінком Інтер».

У книзі зібрано статті відомих не тільки в Україні юристів-науковців, робота яких тією чи іншою мірою пов’язана зі здійсненням діяльності з приведення нашого законодавства у відповідність до законодавства європейських країн.

Європейський вибір України — це наближення до стандартів демократії, громадянського суспільства, верховенства права і забезпечення прав і свобод людини. Сучасна мета стратегії нашої держави, вважають автори книги, полягає у створенні реальних умов для вступу України до Європейського союзу, а правовою основою цієї стратегії має стати Концепція загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу, схвалена Верховною Радою.

Європейський вектор розвитку законодавства в найближчі роки може виявитися досить істотним, якщо не головним, що породжує науковий і практичний інтерес до питань інтеграції, зближення, гармонізації законодавства України із законодавством європейських держав. Випущена книга дає змогу окреслити контури майбутніх механізмів правового регулювання відносин в Україні.