Новий рік для запоріжців розпочався традиційно — із дефіцитом коштів у міській казні. Проте цьогоріч для нормального забезпечення життєдіяльності обласного центру вже не вистачатиме, щонайменше, 46 (!) мільйонів гривень. Доходна частина міського бюджету становить 596,8, а видаткова — 642,8 мільйона гривень. Здається, бюджет Запоріжжя із таким дефіцитом депутати міськради ще не затверджували, принаймні — за останні п’ять років. І це тоді, коли обсяги промислового виробництва у Запоріжжі за 2003 рік (у порівнянні з попереднім) зросли на 24,5 відсотка. У перерахунку на одного жителя міста запоріжці виготовили промислової продукції на 16,8 тисячі гривень, що майже в чотири рази більше, ніж у середньому по країні.

Незважаючи на дефіцит коштів, витрати на життєво важливі галузі цього року в Запоріжжі збільшилися: на освіту — на 10, охорону здоров’я — на 8,3, культуру — на 27,1, а фізичну культуру і спорт — на 16,3 відсотка. На що розраховує міськвиконком? Міський голова Євген Карташов запевнив, що є додаткові джерела наповнення міської казни, але поки що говорити про них зарано.

Закон України «Про бюджет 2004 року» передбачає можливість взяти у Мінфіна безвідсоткову позику для фінансування інвестиційних проектів. Схоже, місцева влада має намір скористатися цією можливістю — позичити 46 мільйонів гривень на будівництво стадіону. Однак ці 46 мільйонів доведеться врешті-решт повертати, як, власне, й ті 20 мільйонів, які міськвиконком брав у кредит торік. Життя міста в борг насторожує: позичаємо чужі, а віддавати маємо свої...

Говорячи про формування бюджету Запоріжжя на 2004 рік, міський голова Євген Карташов відзначив несправедливість підходів Мінфіну до різних регіонів України. «Ми розраховуємо на поважне ставлення до себе», — наголосив мер. «Наші основні вимоги — брати до уваги внесок регіону і міста у розвиток вітчизняної економіки. Застосувати спеціальні коефіцієнти. Поки що, на жаль, у формуванні бюджету «правила гри» диктує центр. І вони такі, що стимулів для високопродуктивної праці практично немає...».

За словами Євгена Карташова, група фахівців уже готує свої пропозиції для формування бюджету на 2005 і 2006 роки. Всі необхідні документи буде передано до Кабінету Міністрів та у профільний комітет Верховної Ради України вже цього місяця.

Запоріжжя.