Учора біля столичного меморіального комплексу «Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії» відбувся мітинг-реквієм з нагоди 28-ї річниці катастрофи на ЧАЕС. Представники влади, громадськості, чорнобильці, учнівська молодь, священики (на знімку) помолилися, поклали до монумента квіти та хвилиною мовчання віддали данину пам’яті тим, хто пішов із життя, приборкуючи атомне полум’я.

«Це велика трагедія для народу. Чорнобильці — справжні герої нашого часу. Потрібно втілювати цей патріотизм в майбутні покоління, передавати дітям силу волі та духу, навчати їх, як пройти гідно свій життєвий шлях. Тож вшануємо тих, хто своїм життя врятував нас від великої трагедії», — зазначив під час заходу в. о. голови КМДА Володимир Бондаренко.

Ольга Озадовська, нині голова громадської організації «Чорнобиль-Фенікс», брала участь у ліквідації наслідків тієї страшної аварії. Понад три роки працювала в зоні радіоактивного забруднення в місті Чорнобиль. Каже: «Ми ніколи не забудемо ті страшні часи. Хай ніхто не переживає більше такої біди. Бажаю всім зберегти пам’ять про нашу молодість, наші мрії, а також миру і злагоди».

— 26 квітня 1986 року назавжди залишиться у пам’яті кожного українця. Усі ці роки віддаляють наш народ і увесь світ від найтрагічнішої за своїми масштабами та наслідками техногенної катастрофи ХХ століття. І тільки самовідданий подвиг рядових працівників — скромних героїв тих днів, які не думали про нагороди і відзнаки, зупинив трагедію. Шановні учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, без вашої мужності, відваги і самопожертви катастрофа могла бути набагато масштабнішою», — підсумував голова Святошинського району Дмитро Кулик.

Факт

28 років тому на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався вибух. В атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин. За неофіційною статистикою, в Україні померло понад 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на АЕС.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.