Факт...
Міністр економіки і з питань європейської інтеграції Валерій Хорошковський минулої суботи подав у відставку.
... Коментар
Фактично ще не встигло висохнути чорнило під заявою про співпрацю коаліційного уряду з парламентською більшістю, як Кабінет Міністрів зазнав першої втрати. Цікаво, що напередодні новорічних свят прем’єр Віктор Янукович стверджував, що заяви Хорошковського про відставку немає.
Відставка чи не наймолодшого міністра може означати, що між урядовцями починають наростати суперечності стосовно подальшого розвитку економіки нашої країни. До речі, про це йдеться і в оприлюдненому тексті заяви. Зокрема, Валерій Хорошковський стверджує, що роботу міністерства було заблоковано і підпорядковано іншому відомству — Міністерству фінансів. А це негативно впливало на вироблення стратегії економічного розвитку. Понад те, Міністр економіки і з питань європейської інтеграції вважає, що ймовірне посилення втручання держави в економіку, а також прогнозує провал дохідної частини цьогорічного бюджету. На його думку, «нинішня бюрократична система в Україні уже адаптувалася до функціонування в ринкових умовах і не дає змоги проводити адміністративну реформу».
Така гострокритична заява на адресу уряду може означати, що Валерій Хорошковський вирішив випередити події і подав у відставку, оскільки його позиція — особливо стосовно угоди про Єдиний економічний простір — не збіглася з поглядами Першого віце-прем’єра Миколи Азарова і йшла врозріз із лінією «Трудової України», яка й делегувала його на пост Міністра економіки і питань євроінтеграції.
Водночас публічна заява Валерія Хорошковського з жорсткою критикою урядових дій — перший тривожний дзвінок для Віктора Януковича. Отож не виключено, що вже навесні може настати урядова криза.