ЗАЯВА парламентської фракції Соціалістичної партії України
Події в парламенті протягом останніх днів та коментування їх у провладних засобах інформації зайвий раз підтвердили необхідність політичної реформи в Україні і складність її здійснення.
Фракція Соціалістичної партії України вкотре заявляє, що політичній реформі, зміні системи влади, відображенню цих змін у Конституції України немає альтернативи. Сутність реформ у нашому розумінні означає демократизацію суспільного життя, запровадження досвіду державного управління, характерного для більшості європейських країн. Тільки таке управління відкриває перспективу для зростання ефективності економіки, розвитку власного виробництва, подолання безробіття, гарантування прав і свобод людини, захисту суверенних прав держави.
Ініціюючи таку реформу, ми ще чотири роки тому підготували проект закону про зміни до Конституції України, основні положення якого були потім використані у всіх трьох варіантах змін, що стали предметом дискусії у парламенті впродовж нинішньої сесії. Ще кілька років тому ми заявили, що владний режим на чолі з Президентом змушений буде підтримати наш проект, оскільки наявна система влади, її узурпація — гальмо у розвитку України. Так і сталося. До того ж у нас не було жодних ілюзій щодо справжніх намірів кланового режиму. Його природа і персональний склад влади нездатні сприйняти справді демократичні перетворення. Це є ще одним підтвердженням того, то одночасно із здійсненням реформи потрібно відсторонити від влади Президента і весь створений ним режим.
Склалася характерна саме для України ситуація. І ми, і влада відстоюємо нібито однаковий за змістом проект реформ. Але цілі у нас — протилежні. Ми виступаємо за передачу влади її джерелу — народу, за підконтрольність влади народу, всіх її ланок і рівнів. Режим керується протилежним інтересом — залишити владу в своїх руках, відірвавши її від народу назавжди.
Ми наполягаємо на тому, що Президента треба обирати наступного року всенародне і на п’ять років. Влада прагне обрати главу держави нинішнім складом парламенту, та як альтернативу — обрати тимчасового (менш ніж на два роки) Президента, щоб зберегти в своїх руках адмінресурс, спробувати у 2006 році «призначити» слухняний склад парламенту, котрий би продовжив нинішній порядок, діяв на замовлення кримінально-бізнесових угруповань.
Ми виступаємо за необхідність негайного, до внесення змін у Конституцію, прийняття закону про вибори на пропорційній основі до всіх рівнів рад, у тому числі — парламенту. Режим вдається до спроб спотворити пропорційний принцип, утвердити видозмінену, але таку ж зручну для фальсифікації мажоритарну систему виборів, зовсім не хоче переглядати порядок формування місцевих представницьких органів. Він виступає проти звільнення їх від диктату корумпованих держадміністрацій.
Виражаючи волю партії соціалістів, мільйонів її прихильників, ми бачимо сприйняття і розуміння нашого варіанта політичної реформи. Ми послідовно боротимемося за її здійснення, за потреби звертаючись по підтримку до виборців. Водночас ми категорично заперечуємо методи маніпуляції і фальсифікації прийняття рішень, що спостерігалося під час так званого схвалення проекту закону 24 грудня 2003 року (бачимо також і спроби під приводом заперечення таких методів відмовитися від реформи взагалі. Це не збігається з позицією фракції і не відповідає інтересам суспільства).
Конституція — найважливіший документ держави. Ми обурені втручанням у її зміст брудними методами і брудними намірами.
Переконані, нам вдасться добитися справді потрібних перемін у системі влади, які і здатні заблокувати подальше панування зла у країні, та забезпечити основу для зростання добробуту народу.
Разом — до кращої далі!
Олександр МОРОЗ, керівник фракції.
25 грудня 2003 року.
У Львові введено в експлуатацію Сихівський шляхопровід. Ця транспортна споруда дасть змогу скороченим шляхом діставатися з Сихівського масиву до центру міста.