НАТО зміцнюватиме відносини з Україною та іншими країнами-партнерами. Про це повідомив журналістам новий Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер. Учора він офіційно приступив до виконання своїх обов’язків у Брюсселі.
Аналітики вважають його місію нелегкою, адже занадто багато суперечностей нині між членами альянсу. До того ж НАТО перебуває у стадії чергового розширення, що, звісно, додасть альянсові турбот. Але головним іспитом на міцність стане для НАТО створення військового крила Євросоюзу, про яке так багато говорять сьогодні.
Проте на своїй першій зустрічі з журналістами у Брюсселі новий генсек був сповнений оптимізму і заявив, що пріоритетами його діяльності стануть зміцнення відносин між НАТО та ЄС, «підтримка тісних відносин» з іншими міжнародними організаціями. Крім того, він повідомив, що одним із ключових напрямів миротворчої діяльності НАТО буде стабілізація ситуації в Афганістані. Щодо можливої участі альянсу в післявоєнній відбудові Іраку, то, як сказав генсек, «ми спостерігаємо і, звичайно, впливатимемо, якщо можливо, на розвиток політичного процесу в цій країні».
Відповідаючи на запитання, чи можуть результати нещодавніх виборів у Сербії негативно позначитися на діяльності миротворців у Боснії і Косово, Генеральний секретар НАТО зауважив: «Я не думаю, що це станеться». Зі свого боку, де Хооп Схеффер пообіцяв приділяти значну увагу Балканам. Тому серед його перших візитів не тільки поїздка до Вашингтона, а й відвідування Боснії і Косово.