Маршал Сенату Республіки Польща Логін ПАСТУСЯК:
— Мені найбільше запам’ятався Новий рік у 1957-му. Я тоді отримав стипендію на післядипломне навчання у США. По дорозі туди, у Брюсселі, я мав пересісти на інший літак. Це було 31 грудня, і знайомі бельгійські студенти запросили мене на студентське святкування Нового року у Брюссельському університеті. Я вперше був за кордоном і вперше на Заході. Святковий, яскраво освітлений Брюссель справив на мене незабутнє враження, як і сердечна новорічна атмосфера.
А взагалі свято Нового року асоціюється у мене передовсім із картинами Пітера Брейгеля. Це вигляд землі, укритої снігом, прекрасні і різноманітні краєвиди, варіації навколо ефектів снігу і льоду, а особливо сатиричний образ «боротьби карнавалу з постом»...
І справді, Новий рік — це перемога над тим, що минуло, і насамперед надія на те, що буде. Новий рік — це так само, як нова книжка. Це свято додає сил, дозволяє вірити в те, що наступний рік буде кращий, що багато можна виправити, бо Новий рік — це ще один новий шанс, який дає нам життя.
Наступний рік є надзвичайно важливим для Польщі. Більшість із нас висловилася за вступ нашої країни до Євросоюзу, і такий шанс приносить нам новий рік. Сподіваюся, ми зуміємо дати собі раду в цій новій ситуації, навчимося користатися можливостями, які створить для нас належність до європейської спільноти. Я переконаний: Польща не буде вбогим родичем багатих країн Європи. Знаю, що ми можемо багато запропонувати спільній Європі, особливо — величезний людський потенціал. Я очікую, що буде створено новий світовий устрій і нову систему безпеки. Водночас сподіваюся, що членство в ЄС не змінить наших відносин із сусідами, що співпраця з Україною, яка є стратегічним партнером Польщі, розвиватиметься динамічно. Як Маршал Сенату, котрий патронує п’ятнадцятимільйонну польську діаспору, особливі побажання успіхів передаю моїм землякам, які мешкають в Україні.
А нинішній Новий рік зустрічатиму неподалік Гданська, у моєму виборчому окрузі, на благодійному балу, організованому Гданським університетом — навчальним закладом, з яким я пов’язаний як академічний викладач. Дохід від аукціону, що відбудеться напередодні, призначено на купівлю ліків для тяжкохворої дитини. Для цієї доброї справи виставлю на аукціон свої книжки з автографом та пам’ятки з Сенату.
Підготували Володимир СТРОЙ, Наталя ФІЛІПЧУК, Яна СТАДІЛЬНА.