Згідно зі східним календарем Новий рік, що настає 22 січня, є роком Дерев’яної Мавпи (такий буває кожні 60 років). Усі роки Мавпи, що повторюються через 12 років, характеризуються непередбачливістю і несподіванками в політиці, економіці та культурі. Такі роки сприятливі для нових ідей. Космічні енергії стихії Дерева (чи зеленого кольору) сприяють людям з гарною інтуїцією і спонукають до колективних дій. Під впливом цих енергій люди готові на героїчні вчинки заради загального благополуччя (згадаємо перемоги Радянської Армії в 1944 році — теж рік Дерев’яної Мавпи). І в 2004 році в суспільстві будуть домінувати ідеалізм, прагнення до високих духовних принципів і загальної гармонії.
Які перспективи суспільно-політичного життя в Україні, якій за східною географічною астрологією відповідає Місячний знак Бика?
Як вважають астрологи Сходу, Бик (Україна) має власний, дуже впевнений погляд на світ і своє місце в ньому. Тому будь-які територіальні обмеження для Бика неприйнятні, він готовий завзято захищати свою землю. У рік Дерев’яної Мавпи, коли імовірність несподіванок максимальна, Бик-Україна не квапиться приймати рішення чи робити що-небудь, попередньо не вивчивши суть справи.
Бик-Україна не дуже сприйнятливий до нових ідей, і від нього важко очікувати непередбачливості навіть у рік хитромудрої Мавпи. Партнерам Україна-Бик не пробачатиме невизначеності і слабкості. Його завзятість підсилюється в рік космічних енергій стихії Дерева. Коли Бик розлючений чи розчарований, то не приховує невдоволення. Астрологи не рекомендують залякувати Бика-Україну, цим його можна лише розлютити.
На жаль, у рік Дерев’яної Мавпи Бику-Україні буде властиво недооцінювати компроміси в політиці та економіці. Його гордість заважає йому вийти з кризи шляхом невеликих відступів від правил.
Бик-Україна, особливо в рік ризику і непередбачливості, волітиме зав’язувати контакти на підставі загальних інтересів і взаємної поваги сторін. При цьому має бути ретельно обговорено всі подробиці спільної роботи з обліком усіх можливих непередбачених обставин. Не особливо довіряючи іншим, Україна-Бик завжди намагається створити собі імідж сильної й упевненої в собі держави. І справді, такого відданого і надійного союзника, як Україна-Бик, годі й шукати.