Конституційний Суд, очевидно, вирішив не псувати нікому настрій напередодні Нового року, а тому оприлюднені вчора рішення напрочуд позитивні для Президента України та київського міського голови.
Своїм рішенням КС у справі за поданням Президента України та 56 народних депутатів підтвердив правомірність перебування на посаді голови Київської держадміністрації 65-річного Олександра Омельченка, бо на посадову особу, яка є київським міським головою і одночасно головою Київської міської державної адміністрації, не поширюються вимоги про граничний вік перебування на державній службі.
Водночас КС оприлюднив рішення, за яким нинішній глава держави Л. Кучма отримав право обиратися на посаду Президента у 2004 році. Зокрема, КС зазначив, що положення частини третьої статті 103 Конституції України, за яким одна й та сама особа не може бути Президентом України більш як два терміни поспіль, треба розуміти так, що це положення поширюється лише на осіб, яких обирають на пост Президента України після набуття чинності Конституцією України 1996 року. Отже, особа, яку вперше було обрано Президентом України за чинною Конституцією України у 1999 році, має право балотуватися на чергових виборах Президента України у 2004 році.