Футбол. Керівництво динамівського клубу влаштувало традиційну передноворічну благодійну акцію «Динамо» — дітям Чорнобиля».
У конференц-залі стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського президент клубу Ігор Суркіс, віце-президент Йожеф Сабо, а також головний тренер команди Олексій Михайличенко вручили подарунки дітям, що постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС.
Уже дев’ятий рік «Динамо» опікує громадську організацію дітей-інвалідів Чорнобиля «Квіти полину». За традицією після вступних слів керівників «Динамо» та представників «Квітів полину» дітям влаштували розважальне шоу та вручили подарунки.
У зверненні до дітей та їхніх батьків наставник «Динамо» Олексій Михайличенко відзначив, що для нього як тренера найголовніша перемога — бачити на їхніх обличчях усмішки. А президент клубу Ігор Суркіс пообіцяв зробити все можливе, щоб уже в найближчому майбутньому привезти під новорічну ялинку один з європейських трофеїв.
Нагадаємо, що «Динамо» регулярно допомагає цій організації медикаментами і влаштовує ось такі свята для дітей-інвалідів.
Найкращий в Узбекистані
За традицією 26 грудня Федерація футболу Узбекистану нагороджує героїв сезону. Щоправда, цього разу головного героя в Ташкенті не було, і нагороду він отримає пізніше. Річ у тім, що форвард київського «Динамо» і національної збірної Узбекистану Максим Шацьких, названий найкращим футболістом року, у відпустці. Разом із дружиною Олесею Максим відпочиває на острові Балі в Індонезії.
За результатами журналістського опитування, у якому брали участь 93 представники узбекистанських ЗМІ, Шацьких набрав 144 бали (43 перші місця, 5 других і 5 третіх). Друге місце дісталося півоборонцеві ташкентського «Пахтакора» Жепарову, третє — форвардові кишинівського «Зімбру» Шишелову.
Чемпіон посилює атаку
Кілька днів тому один із найкращих форвардів латвійського футболу — Маріс Верпаковскіс — став київським динамівцем. Контракт колишнього нападника ризького «Сконто» з «Динамо» підписано на п’ять років, і вже в перших числах січня новобранець стане до тренувань у складі нового клубу.
До речі, Верпаковскіса воліли бачити клуби з Росії, Англії, Греції та інших країн. Однак латиш віддав перевагу українському колективу, в якому матиме шанс грати в Лізі чемпіонів.
Нинішнього року Маріса Верпаковскіса визнали найкращим футболістом Латвії. А два його м’ячі у ворота збірної Туреччини вивели латвійську збірну до фінальної частини чемпіонату Європи-2004.
* * *
Форвард «Сан-Паулу» Клебер у перші дні 2004 року прилетить до України. Футболіст юніорської збірної Бразилії, котрий нещодавно брав участь у чемпіонаті світу в ОАЕ, підтвердив, що директорат «Сан-Паулу» наполіг на його переході до «Динамо» (Київ). За словами Клебера, керівництво клубу погрожує відправити його до другої команди, якщо він відхилить пропозицію клубу з України. Нападник мав намір узяти участь у розіграші Кубка Лібертадорес, але в клубі вирішили інакше.
Клебер уже побував у Києві і пройшов медогляд у динамівському клубі.
У прес-службі ФК «Динамо» (Київ) цю інформацію не спростували. Але чогось конкретного не додали.
Дві «пробоїни» на старті
Хокей. Гельсінкі (Фінляндія). Чемпіонат світу серед юніорів (U-20). Досить невдало, м’яко кажучи, виступає на турнірі збірна України. Свої три матчі на старті вона з тріском провалила, поступившися чехам — 0:8 і швейцарцям — 0:11.
Звичайно, сам факт виступу у вищій лізі — неабияке досягнення наших гравців і тренерів. Але надто вже велике відставання української команди від решти учасників у групі і в підготовці, і в матеріальному забезпеченні.
Отже, головна наша трагедія в тому, що в Україні, колись дуже авторитетній у хокейному світі державі, поступово на очах вмирає дитячо-юнацький хокей. І, як слушно зазначив один із найяскравіших у минулому українських форвардів, а нині наставник ХК «Київ» і асистент тренера національної збірної України Анатолій Степанищев, якщо ми нічого не робитимемо вже тепер, то років через п’ять сядемо на мілину, і назавжди.
Стосовно сьогоднішніх відносних успіхів дорослої збірної, то їх здобуто за рахунок попередніх досягнень. За таких умов у найближчій перспективі ми станемо хокейними банкрутами. І ніщо вже нас тоді не врятує. Дива трапляються лише в кіно.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.