Учора Кабінет Міністрів України та представники депутатських груп і фракцій Верховної Ради підписали політичну угоду про створення парламентсько-урядової коаліції.
Документ у присутності Президента України Леоніда Кучми підписали представники депутатських груп та фракцій, що ввійшли до коаліції (фракції Аграрної партії України, НДП, політичних партій Промисловців та підприємців України — «Трудова Україна», «Регіони України», СДПУ(о), депутатських груп «Демократичні ініціативи», «Народний вибір», «Народовладдя», а також позафракційні парламентарії), Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Віктор Янукович.
Головним завданням коаліції є забезпечення сприятливої соціальної атмосфери, високої політичної активності, динамічного економічного розвитку в процесі реалізації політреформи та конституційних змін з метою успішного проведення демократичних президентських виборів.
Серед основних засад створення парламентсько-урядової коаліції — солідарна відповідальність представників парламенту та коаліційного уряду за реалізацію заявлених завдань.
Основними пріоритетами є, зокрема, забезпечення виконання закону про Державний бюджет України на 2004 рік, оптимізація кадрової політики та структури центральних органів виконавчої влади. Головними завданнями сторони також вважають «формування основних засад зовнішньої та внутрішньої політики України», підвищення якості життя громадян та рівня техногенної екологічної та ядерної безпеки країни.
Сторони звернули увагу і на важливість розширення наступного року внутрішнього ринку країни, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товарів та просування їх на зовнішні ринки. Крім того, наголошується на забезпеченні продовольчої та енергетичної безпеки держави, зміцненні ефективності роботи АПК.
Угодою також передбачається створення належних соціально-економічних передумов для набуття Україною повноправного членства в ЄС, співпраці в рамках ЄЕП, вступу до СОТ, інтеграції до НАТО.
Сторони зобов’язалися спільно підготувати і затвердити Програму законодавчих ініціатив на період до набуття повноважень новообраним Президентом та забезпечити її виконання.