Сьогодні вже стало очевидним, що для боротьби з правопорушеннями необхідно об’єднати зусилля всього суспільства і завоювати довіру населення до правоохоронних органів. З цього розпочалася бесіда з начальником УМВС України в Донецькій області, генерал-лейтенантом Володимиром МАЛИШЕВИМ. І хоча зустріч відбулася незадовго до професійного свята, розмова торкнулася насамперед міліцейських буднів.

— Володимире Степановичу, довіра до міліції — це багато в чому і показник довіри до влади загалом. Судячи зі статистики, кількість звертань до міліції збільшується з місяця в місяць. Це свідчить про зростання злочинності чи про те, що правоохоронні органи були відкритішими?

— Ми прагнемо, щоб відкритість стала принципом роботи міліції, згідно із Законом України «Про звернення громадян», проводимо особисті прийоми громадян не лише в управлінні, а й за місцем роботи і проживання. Нещодавно, наприклад, такі зустрічі відбулися в Торезі та на підприємстві «Сармат». Цю практику продовжуватимемо, в колективи будуть виїжджати не тільки начальник обласного управління, а й мої заступники, начальники міських та районних відділів.

Що стосується статистики, то вона — відображення ситуації у суспільстві. Як барометр, котрий показує стан погоди. І наше завдання — зробити все, щоб ця картина була об’єктивна і реальна. Якщо в січні ми зареєстрували майже 12 тисяч заяв, то в листопаді — вже 17 тисяч. Люди стали більше звертатися до міліції. Завдяки принциповій позиції міністра Миколи Білоконя відійшла в минуле практика оцінки діяльності управлінь та відділів за відсотками розкритих злочинів. Не таємниця, що за комуністичних часів ми дивували світ відсотками розкриття. Але від цього не легше було, приміром, людині, в якої із квартири викрали останні гроші. Однак розкриття було 90 відсотків!

Ми припиняємо гонку за відсотками, звичну методику дисциплінарних покарань за зростання злочинності в містах та районах і свою діяльність оцінюватимемо за рівнем довіри населення. Реєструємо всі сигнали про правопорушення, що надходять до нас. Змінюємо психологію особового складу, і насамперед керівників. За 11 місяців цього року зростання злочинності в області становило 19,7 відсотка — на вісім тисяч злочинів більше, ніж минулого року. За нашими прогнозами, на кінець року кількість скоєних злочинів сягне 60 тисяч. Тому про успіхи міліції за такого рівня правопорушень казати передчасно.

— Криміногенна ситуація багато в чому зумовлена соціальними причинами, і змінити її за один день неможливо. Водночас пересічного громадянина цікавлять не цифри і не причини — він хоче бути впевненим у тому, що в підворітті з нього не знімуть куртку і не заберуть гаманця. Яких заходів уживають для охорони правопорядку, зокрема, на вулицях?

— Для цілодобової роботи з населенням плановано переведення діяльності більшості служб на двозмінний режим. Також передбачено створення в кожному підрозділі внутрішніх справ додаткової оперативної групи. Нині ми реєструємо по 15—16 грабежів на добу, і таке становище дуже б’є по населенню. Щоб змінити його у ліпший бік, задіємо всі сили та засоби. І апарат обласного управління, чиновники, надягатимуть форму та виходитимуть на вулицю. Трохи зсунемо графік роботи, щоб управлінці двічі на тиждень могли під час чергувань походити, підказати і патрульному, і дільничному. Те саме буде в інших містах. Запроваджуємо посади помічників дільничних за рахунок скорочення чисельності внутрішніх військ МВС. У рамках регіональної програми вдосконалення організації роботи дільничних буде створено спеціальний фонд підтримки та розвитку цієї служби.

Водночас маю зазначити, що некомплект особового складу патрульно-постової служби становить майже 25 відсотків, дільничних — 15 відсотків. Тобто труднощі з кадрами саме в тих службах, які безпосередньо стикаються з населенням, і це дуже тривожить. Не хочуть йти в міліцію: зарплата невисока, а психологічне навантаження, відповідальність величезні.

— Зарплату виплачують вчасно?

— Тут затримок немає. Коли я три роки тому очолив УМВС, заборгованість особовому складові була 27 мільйонів гривень. Усе виплачено до копійки. Крім того, ми здійснюємо доплати у відповідності з указом Президента — а це до 90 відсотків окладу, залежно від стажу.

— А як із матеріальним забезпеченням міліції? Часи, коли злочинців можна було брати голими руками, минули. Та й дружинників-ентузіастів нині не знайти...

— ...І наркозбувальника, приміром, папером і олівцем не задокументуєш, необхідні спеціальні засоби. На жаль, з державного бюджету майбутнього року органи внутрішніх справ буде профінансовано лише на 29 відсотків від мінімальної потреби. Виходячи з виділених засобів, ми будемо змушені довести некомплект кількості міліції до 25 відсотків. Насамперед це стосуватиметься обласного і міського управлінь та особового складу міськрайорганів, тобто тих, хто безпосередньо не зайнятий боротьбою зі злочинністю і забезпеченням охорони громадського порядку.

Боротьба зі злочинністю була б немислима без тієї підтримки, що її надає керівництво і обласної ради, і обласної державної адміністрації. Ще в 1998 році за ініціативою тодішнього голови обласної державної адміністрації, а нині — Прем’єр-міністра України Віктора Януковича було прийнято обласну програму «Правопорядок». Аналогів цьому досвіду в Україні немає. Нинішнього року в рамках програми нам виділено 11 мільйонів гривень. Кошти було витрачено на придбання транспорту, спеціальних засобів, на обмундирування, організацію притулків для неповнолітніх.

На наступний рік депутати обласної ради затвердили фінансування в обсязі 13 мільйонів гривень. Крім того, уже третій рік поспіль голова обласної ради Борис Колесников вручає автомобілі кращим працівникам міліції: дільничному, а також працівникам служб у справах неповнолітніх і з боротьби з незаконним обігом наркотиків. І щоденна робота міліції, і її проблеми перебувають в центрі уваги керівників області.

— Один із тривожних показників — зростання дитячої злочинності. В містах та районах не вистачає притулків для малолітніх бродяжок. Яка роль міліції у розв’язанні цієї проблеми?

— Комплексним правовим вихованням дітей сьогодні не займається жоден соціальний інститут. Ми робитимемо акцент на профілактиці правопорушень серед неповнолітніх у найрізноманітніших формах. Проводили ми виїзди дітей, що перебувають на обліку, до Маріупольської виправної колонії. А Красноармійський міськвідділ зняв документальний фільм про підлітків міста, котрі відбувають покарання. Вдалим був день відчинених дверей у Донецькому міськуправлінні, коли начальник управління Анатолій Корольов повіз безпритульних дітей до полку патрульно-постової служби. Показав, як працює міліція, хто там працює. Такі акції будемо обов’язково продовжувати, щоб діти не відчували страху перед міліцією. Боятися міліції повинні злочинці. А всі законослухняні громадяни мають поважати стражів правопорядку, і ми докладемо всіх зусиль, щоб завоювати довіру.

Одна з непорушних традицій обласного УМВС — регулярні зустрічі керівництва з дітьми загиблих міліціонерів. От і напередодні Нового року Володимир Малишев відвідав ліцей при Академії МВС, де вчаться 12 донецьких хлопців. Усі вони одержали подарунки і матеріальну допомогу з рук генерала. А редакція газети «Криминал-Экспресс», засновником якої є УМВС України в Донецькій області, виступила ініціатором ще однієї благодійної акції. Головний редактор газети Олександр Кучинський заявив, що його видання бере шефство над ліцеїстами — дітьми загиблих міліціонерів і, починаючи з січня 2004 року, зщомісяця виплачуватиме майбутнім міліціонерам по 100 гривень.

Інтерв’ю провела Ліна КУЩ.