Постійно підтримувати зв’язок з виборцями — це одна з найважливіших вимог, що її ставлять до народного депутата України. Як налагодити ефективний зв’язок зі своїм округом, обстоювати інтереси виборців, не дублюючи функцій місцевих органів влади і не допускаючи інфляції статусу народного депутата як державного діяча? Своїм досвідом поділився народний депутат України, співголова депутатської групи «Народний вибір» Микола БАГРАЄВ.

— Миколо Георгійовичу, багато ваших колег кажуть про те, що депутату в окрузі часто доводиться займатися питаннями, які повинні вирішувати місцеві органи влади. Як ви до цього ставитеся?

— Як і мої колеги по депутатському корпусу, я вважаю, що кожний має робити свою справу. Органи місцевого самоврядування повинні в повному обсязі вирішувати питання своїх територіальних громад, народні депутати, крім законодавчої діяльності, повинні займатися стратегічними проблемами розвитку своїх округів, насамперед — проблемами бюджетного фінансування програм соціального і комунального розвитку, розподілом державних централізованих капіталовкладень.

Депутат як постать загальнодержавного масштабу має виступати своєрідним посередником між центром і регіоном. На практиці виходить так, що виборці часто звертаються до народного депутата з питаннями, які за бажання легко можна розв’язати на рівні міської чи районної ради. У суспільній свідомості досить міцно вкорінився стереотип, що депутат Верховної Ради повинен займатися всім — і написанням законів, і ремонтом дахів. Зі свого боку, я не маю ні морального, ні юридичного права не розглядати і не реагувати на адресоване мені звернення виборця, навіть якщо воно стосується «найприземленіших» побутових питань.

— І як ви розв’язуєте цю проблему?

Уже більш як півтора року у виборчому окрузі №186, по якому я був обраний у Верховну Раду, діє, на мою думку, досить ефективна система роботи із зверненнями виборців. Варто сказати, що округ аж ніяк не найпростіший, хоча б тому, що тут більш як у ста населених пунктах проживає майже 205 тисяч виборців. Тільки для того, щоб побувати в кожному з чотирьох районних центрів, треба проїхати понад 300 кілометрів.

Тож буквально протягом двох місяців після мого обрання у Верховну Раду було створено сильну команду штатних і позаштатних помічників-консультантів і налагоджено роботу громадських приймалень депутата у всіх районних центрах округу. У цих приймальнях постійно працюють помічники-консультанти, люди, котрі користуються повагою і серед виборців, і у місцевих органах влади. Серед помічників немає випадкових людей: всі вони мають досвід практичної роботи, досконально знають життя своїх районів і здатні на місці приймати самостійні рішення.

Серед моїх помічників багато депутатів місцевих рад — від сільських до обласної. Завдяки цьому створено додатковий потенціал для оперативного розв’язання проблем виборців безпосередньо на місцях.

Про те, що проблем чимало, говорить хоча б такий факт: тільки за останні чотири місяці до громадських приймалень звернулося більш як 250 громадян. А за увесь час від їх створення — більш як 2000 осіб. Теми звернень різні: від проблем пенсійного забезпечення і приватизації землі, виплат заборгованостей у зарплаті до зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти і культури, одержання субсидій на житлово-комунальні потреби і соціальної допомоги малозабезпеченим родинам. Саме завдяки своєчасним і грамотним діям помічників-консультантів, налагодженим зв’язкам з місцевими органами влади приблизно 60—70 відсотків проблем виборців удається розв’язати на місцях і що особливо важливо — вирішити досить швидко.

Наявність такої системи дає змогу самому депутату не займатися розв’язанням таких завдань, що входять у компетенцію органів місцевого самоврядування, а зосередитися на розв’язанні стратегічних питань і проблем округу, обстоювати інтереси територіальних громад у вищих ешелонах влади. Депутат щодня одержує докладну інформацію про те, що відбувається в його окрузі, які проблеми актуальні для жителів, які питання життя округу потрібно вирішити в столиці.

— Які з стратегічних проблем округу вам вдалося розв’язати за час вашого депутатства?

І хоча зроблено чимало, скажу тільки про найважливіше.

Приміром, цього року вдалося розв’язати питання реструктуризації боргу і постачання газом котелень міста Каховки. Я зустрічався з керівниками НАК «Нафтогаз-Україна» і разом ми вирішили проблему. А це означає, що зиму каховці проведуть у теплих квартирах.

Така само важлива проблема — реконструкція котельні в місті Цюрупинську. З цього питання я неодноразово звертався до Кабінету Міністрів з депутатськими запитами, був на прийомі у Прем’єр-міністра України В. Януковича. Сьогодні котельня працює, і у квартирах мешканців Цюрупинська тепло.

Зрушено з мертвої точки питання газифікації низки сіл округу, наближається до завершення будівництво середньої школи № 5, що було «заморожене» багато років тому. Сподіваюся, що в 2004 році школу буде здано в експлуатацію.

— Не таємниця, що багато виборців звертаються до депутатів за фінансовою допомогою. Чи надходять такі звернення до вас і як ви на них реагуєте?

— На жаль, можливості місцевих бюджетів не дають змоги сьогодні допомогти матеріально всім, хто такої допомоги потребує. Тому часто виборці по матеріальну допомогу звертаються до депутата, бачать у ньому останню надію.

Сьогодні, для того щоб допомогти малозабезпеченим і багатодітним родинам, ветеранам і інвалідам, які проживають в окрузі, ми використовуємо можливості Всеукраїнського Благодійного Таврійського фонду. Як голова спостережної ради фонду я намагаюся робити все, що від мене залежить, щоб допомогти тим, кому допомога особливо необхідна.

Завдяки фонду надається адресна допомога у придбанні ліків інвалідам і малозабезпеченим, купують підручники, спортивну форму й інвентар для шкіл, виплачуються стипендії найздібнішим учням загальноосвітніх шкіл округу. Організаціям ветеранів надали допомогу в організації святкування Дня Перемоги, у передплаті на газети. Проведено низку культурних заходів — святкування днів міста, низки професійних свят. Фонд підтримав також ініціативу представників місцевих народних колективів і допоміг організувати і провести фестивалі народної творчості «Купальські зорі» (місто Гола Пристань) і «Олешківські забави» (місто Цюрупинськ).