Вечірнє і нічне засідання 23—24 грудня
Цю ніч уже встигли «охрестити» другою конституційною ніччю, часом загадування бажань і перевіркою на міць. У той час, коли весь християнський світ західного обряду готувався до зустрічі Різдва, в українському парламенті кипіли аж ніяк не передріздвяні пристрасті. Опозиція продовжувала блокувати роботу Верховної Ради, намагаючися не допустити схвалення змін до Конституції, які, зокрема, передбачають обрання Президента України парламентом. Парламентська більшість обіцяла проголосувати за один із варіантів конституційних змін за будь-яких умов. «Більшовики» та комуністи зібрали більш як 226 підписів за те, щоб проводити засідання парламенту доти, доки не буде прийнято рішення. Голова Верховної Ради не закрив пленарне засідання. У сесійній залі, в якій було зламано всі мікрофони та систему голосування «Рада», депутати та журналісти провели всю ніч.
...14.30. Представники парламентського апарату на прес-конференції заявили, що для відновлення роботи мікрофонів та системи «Рада» необхідно щонайменше шість днів і коштуватиме це майже 100 тис. грн. За словами керівника управління комп’ютерних систем апарату ВР Ігоря Здзеби, електронну систему голосування було виведено з ладу ще зранку «невідомими». Він не став оприлюднювати їхні прізвища, бо це були народні обранці. З яких саме фракцій, здогадатися неважко. Отвори для депутатських реєстраційних карток забили монетами та різноманітними металевими предметами. Поломка мікрофонів та комп’ютерів також унеможливила радіотрансляцію сесії.
16.00. До своїх робочих місць, закиданих купою паперів, в оточенні депутатів-опозиціонерів підходять Голова Верховної Ради Володимир Литвин та його заступники Адам Мартинюк та Олександр Зінченко. Депутати з «Нашої України», БЮТ та СПУ свистять у дудки, як на стадіоні, та вмикають сховані під столами «сирени». Володимир Литвин марно намагається щось сказати. Коли керівництво парламенту зникає за дверима, парламентарії дещо вгамовуються. Такі картини повторюються разів п’ять-шість без зміни декорацій та сценарію до 18.30. У кабінеті глави парламенту триває погоджувальна рада, однак представники «Нашої України» участі в ній не беруть.
18.30. «Більшовики» розпочинають збір підписів під проектом постанови про проведення голосування іменними бюлетенями. Комуністи не підтримують їх ініціативу, наполягаючи на голосуванні в сесійному залі. Депутати співають українські народні пісні й не збираються розходитися по домівках.
19.00. Координатор парламентської більшості Степан Гавриш повідомляє журналістам, що вони вирішили голосувати за законопроект, під яким підписалися 292 народні обранці (так званий проект Медведчука—Симоненка). Він, зокрема, передбачає проведення виборів Президента в парламенті в 2006 році.
19.30. Лідери фракцій «Наша Україна», БЮТ і СПУ Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко і Йосип Вінський сідають у сесійному залі поруч і пишуть спільну заяву, в якій засуджують наміри більшості змінити Конституцію і висувають дев’ять вимог, за яких обіцяють розблокувати роботу парламенту. Серед цих вимог, зокрема, —всенародні вибори Президента, пропорційні вибори, недопустимість обмеження повноважень Президента.
Близько півночі до парламенту приходять Прем’єр-міністр України Віктор Янукович та віце-прем’єр Андрій Клюєв й заходять до кабінету Голови ВР. Після півночі до журналістів виходить Володимир Литвин, каже, що йде додому, і пропонує розійтися всім до ранку. Глава парламенту зазначив, що провів дуже багато розмов із Президентом України, лідерами фракцій, але в усіх депутатів не побачив бажання знайти компроміс. «Парламент перетворили на футбольну арену», — з жалем констатував В. Литвин, а дії опозиції охарактеризував так: «Йде боротьба за владу». Він повідомив, що під проектом постанови про проведення голосування бюлетенями вже зібрано більш як 226 необхідних підписів. Основним каменем спотикання між більшістю та опозицією стала норма про порядок обрання Президента. «Якщо на цій сесії не зможемо прийняти рішення про політреформу, зміни до Конституції до президентських виборів не відбудуться», — заявив Володимир Литвин.
01.00. У сесійному залі та парламентських кулуарах залишається майже 50 депутатів, здебільшого з фракції «Наша Україна». Депутати приносять у зал та в ложу преси, де працюють журналісти, воду та бутерброди. Парламентом ходять чутки, що близько 5-ї ранку фракція СДПУ(о) розпочне «штурм» і «контрблокаду» парламентської трибуни, а також що до парламенту «підтягуються омонівці». Однак ніч проходить відносно спокійно. Під ранок депутати, які залишалися в сесійній залі, заблокували вхід до неї дерев’яними брусами. Настає новий день...
9.00. Опозиційні депутати розблокували двері до сесійної зали, до якої почали заходити парламентарії з фракцій парламентської більшості та комуністи. Вони обіцяють, що рішення щодо законопроекту про зміни до Конституції буде прийнято сьогодні. Обов’язково.