Федеральний суд Канади нарешті визначився щодо подальшої долі заарештованого 26 червня в аеропорту Гуз-бей українського літака Ан-124 «Руслан». Суддя Мірель Табіб оприлюднила рішення, згідно з яким літак буде виставлено на аукціон. Отримані кошти підуть на забезпечення позову кіпрської компанії TMR Energy Ltd. до Фонду держмайна України. Шерифа провінції Ньюфаундленд зобов’язали забезпечити проведення робіт з визначення вартості літака з тим, щоб через місяць його виставили на аукціон.
Отже, федеральний суд Канади виконав попереднє рішення Стокгольмського арбітражного суду, визнавши при цьому, що літак, який є власністю АНТК ім. Антонова, можна вважати державною власністю України. Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу ФДМ України заборгував кіпрській компанії 42 млн. доларів (без урахування відсотків)... Окрім того, згідно з рішенням суду на заарештований літак не поширюється імунітет (нагадаємо, що «Руслан» перевозив військові вантажі однієї із країн—учасниць НАТО).
Рішення суду негайне до виконання. Проте українська сторона має право подати апеляцію. Перегляд справи — процедура надто дорога. Але АНТК ім. Антонова хоче все-таки відстояти своє майно.