Наступного року з метою приведення національного законодавства у відповідність до вимог СОТ український парламент має ухвалити близько 70 законопроектів — зокрема, у сфері валютного регулювання, технічних бар’єрів у торгівлі, фітосанітарних норм. 13 із них стосуватимуться державних субсидій. Про це повідомив під час семінару «Політика державних субсидій: що необхідно враховувати при вступі та членстві України в СОТ» народний депутат України, голова підкомітету з питань координації співробітництва з ЄС та СОТ Комітету ВР з питань європейської інтеграції Сергій Касьянов.
Він констатував, що 2002 року намітився істотний прогрес у справі просування до світового торговельного клубу. Зокрема, Україна підписала 10 протоколів про взаємний доступ до ринків товарів та послуг із країнами — членами Робочої групи з розгляду нашої заявки про вступ до СОТ. Є здобутки і в адаптації вітчизняного законодавства до угод світового торговельного клубу. Комітет з питань євроінтеграції розглянув близько 1000 зареєстрованих у ВР законопроектів на предмет їхньої відповідності нормам СОТ. Утім, на думку Сергія Касьянова, «не відбулося головного. Ще не консолідовано політичну та ділову еліту навколо проблеми міжнародної інтеграції України». Сумне визнання, особливо з огляду на те, що заявку про членство в СОТ Київ подав ще далекого 1993 року.
Найбільше списів було й буде поламано в суперечках навколо підтримки вітчизняного виробника, яка в Україні не відповідає дозволеним СОТ методам. Як нагадав Сергій Касьянов, приєднання до Угоди про субсидії та компенсаційні заходи СОТ є обов’язковим для всіх членів світового торговельного клубу. Щоб пом’якшити шок вітчизняних підприємств від переходу на нові правила гри, влада має повністю використати трирічний перехідний період, передбачений правилами СОТ для приєднання до Угоди про субсидії та компенсаційні заходи і повного реформування системи державної підтримки, наголосив Сергій Касьянов.