Ранкове та денне засідання 24 грудня
Ще до відкриття засідання «нашоукраїнці» та бютівці зайняли місця президії, трибуну та подіум. Час від часу випробовували звукові «засоби впливу» — дудки, мегафон, сирени. Отже, все йшло до блокування роботи Верховної Ради.
Опозиція зустріла появу Голови ВР Володимира Литвина співом Гімну України. І тут же — шумова какофонія у відповідь на перехід президії до однієї з депутатських лож.
Лише після 12-ї години 276 депутатів з більшості та фракції КПУ в першому читанні схвалили законопроект про внесення змін до Конституції (проект Медведчука—Симоненка, який передбачає у 2006 році вибори Президента парламентом). Через пошкоджену систему «Рада» депутати голосували підняттям рук. 
Результати голосування лічильна комісія Верховної Ради визнала легітимними. Про це в інтерв’ю журналістам повідомив голова комісії Валерій Мішура (фракція Компартії). За таке рішення комісії проголосували 11 із 19 її членів. А Юрій Кармазін переконував, що під час голосування була відверта фальсифікація.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у парламентських кулуарах заявив, що не бачив іншої можливості для голосування, ніж було обрано. З одного боку, на нього тиснула більшість, з другого — опозиція, і тому він був змушений винести це питання (процедуру голосування) на розгляд залу. Водночас він наголосив, що в нього особисто є «дуже великі сумніви щодо внесення змін до Конституції». «Скажімо, я не сприймаю пропорційної системи в тому вигляді, в якому вона є. І коли голосуватиметься кожна стаття, я ніколи не проголосую за пропорційну систему. Я не сприймаю імперативний мандат, бо це диктат лідерів фракцій», — пояснив глава парламенту і додав, що загалом поділяє зміни до Конституції. «У мене є своє бачення, своя позиція, але водночас треба дати можливість демократично, цивілізовано говорити іншим про це питання», — сказав Володимир Литвин. Стосовно загострення протистояння між опозицією та більшістю після проведення голосування В. Литвин зазначив, що можливості для компромісу ще не вичерпано.
Лідери трьох опозиційних сил — Віктор Ющенко («Наша Україна»), Юлія Тимошенко (БЮТ) та Йосип Вінський (СПУ) — теж дали прес-конференцію. В. Ющенко переконаний: те, що відбулося у сесійній залі, «є злочином проти українського народу». В. Ющенко вважає вчорашнє голосування нелегітимним. Але, на його думку, такі події у парламенті треба розцінювати не як поразку, а як... перемогу української демократії.
Й. Вінський зазначив, що соціалісти твердо обстоюють основні засади: вибори до парламенту — на пропорційній основі, Президента України — всенародним голосуванням, а також радикальні зміни у виборах місцевих органів влади. Лідер БЮТ назвала голосування спробою конституційного заколоту. Вона повідомила, що одразу після прес-конференції почне працювати робоча група, сформована «Нашою Україною», БЮТ та СПУ. Група має виробити документ, який дав би належну оцінку подіям, що відбулися 23—24 грудня у парламенті. Робоча група, за її словами, звертатиметься до дипломатів, акредитованих в Україні, до європейських інституцій, зокрема Парламентської асамблеї Ради Європи, на предмет відповідності подій в Україні основним засадам демократизму. У разі потреби група звернеться також до Конституційного Суду України.
Нинішню ситуацію, на думку Віктора Ющенка, «спричинив зговір олігархів і комуністів». Й. Вінський та Ю. Тимошенко переконані, що не варто ототожнювати КПУ, фракцію комуністів та їхніх лідерів. А також не полишають надії, що позиція фракції КПУ може змінюватися у ході подальшої роботи та можливих консультацій.
Проте і більшість готова до переговорів з опозицією, повідомив координатор парламентської більшості Степан Гавриш.