Важко сказати, чому місцеві чиновники із завзятістю, гідною кращого застосування, намагаються ліквідувати балаклавську морську школу для підлітків. Але факт залишається фактом: відбулося вже кілька засідань Господарського суду Севастополя за позовами Балаклавських райдержадміністрації і райпрокуратури, міського управління земельних ресурсів до спортивно-оздоровчого кооперативу «Морська школа» про розірвання договору про спільну діяльність і звільнення «самовільно зайнятої ділянки землі на набережній Назукіна в Балаклаві».
А як усе гарно починалося!
Ще на початку 90-х корінний балаклавець, потомственний моряк з великим стажем, досвідчений яхтсмен Євгеній Уразов очолив секцію для юних мореплавців при Будинку дитячої творчості в Балаклаві. Проіснувала вона недовго через банальну причину: у відділу народної освіти просто бракувало на це коштів. Та Уразов не збирався здаватися. Щоб утілити в життя свою мрію, він вирішив зареєструвати спортивно-оздоровчий кооператив. У «Морську школу» потягнулися хлопчики і дівчатка, і не лише з благополучних родин. Євгеній Миколайович на власні кошти, за допомогою однодумців створював своє дітище.
Оскільки Уразов, крім витрат на школу, за можливості виділяв кошти і для рішення балаклавських проблем, його підтримували і райрада, і районна держадміністрація. Свої відносини вони закріпили договором № 88 від 20 квітня 2001 року «Про спільне використання ділянки набережної Назукіна». На той час вже був проект пірса з будинком чергово-вахтової служби на набережній, на будівництво яких райдержадміністрація ще раніше дала Уразову офіційне добро. І робота закипіла.
За кілька місяців було побудовано невеликий причал і дерев’яний будиночок, стилізований під корму вітрильника, на щоглі якого здійнявся прапор «Морської школи». Заспокоїлися балаклавці, котрі думали, що нове будівництво народить черговий шинок. Невеликий причал став улюбленим місцем молодят.
Саме тут відбувалися й фестивалі «Гавань творчості», «Балаклавські канікули», «Листригони», що збирали творчі сили не тільки Севастополя, України, а й країн СНД і далекого зарубіжжя.
Але головне, звичайно, зростання майстерності юних яхтсменів. Учасників щорічної міжнародної регати «Кайра», швартуючись біля причалу «Морської школи», дивувалися вмінню хлопців заводити швартови, вправно керувати вітрилами, упевнено триматися на воді. У судновому журналі школи є захоплені записи кількома мовами світу.
Дивувалися не лише маститі яхтсмени. Дивувалися вчителі — успішність у загальноосвітній школі в курсантів стала набагато краще! Дивувалися батьки —їхні чада дисциплінованіші, забули підвали і підворіття. Улюбленим місцем багатьох хлопчиків і дівчаток Балаклави стала набережна з затишним будиночком і яхтами класу «Кадет». Радувалися працівники інспекції у справах неповнолітніх — в них зменшилося роботи.
А як пишалася Балаклава першими досягненнями своїх юних яхтсменів, що на міжнародній вітрильній регаті на Кубок рибалки (2002 р.) ввійшли до десятки найсильніших!
«Невипадковість» своєї перемоги вихованці «Морської школи» доводили ще не раз, беручи участь у регатах різного рівня, незмінно завойовуючи призові місця, демонструючи дедалі більші майстерність і уміння ходити під вітрилами.
Але... недовго музика грала
Можна тільки здогадуватися, що спонукало місцевих посадовців подати позов, щоб розірвати договір із СОК «Морська школа» за формальною ознакою: для його причалу не було офіційно виділено землю. А вона, звісно, дуже подорожчала, особливо останнім часом, і на березі самого синього. Звичайно, вигідніше віддати шматок морського берега під ресторан, шикарний готель, що там ще дає неймовірні доходи?
З тугою дивляться хлопці на яхти і вітрильники, що проходять повз їхню пристань. Невже їм, котрі живуть на березі найунікальнішої не тільки в Україні бухти, гавані знаменитих Листригонів, доведеться опановувати секрети морської справи далеко за межами Балаклави?
Депутати райради на їхньому боці. Але немає того заповітного рішення міськради про виділення їм клаптика набережної у розмірі 0,007 га, хоча відповідні документи в міськраду (попереднього скликання. — Авт.) відправлено.
Уся надія на депутатів
Не беруся заперечувати правомірність рішення судових інстанцій про демонтаж причалу з будівлею СОК «Морська школа» — це справа фахівців. Упевнена лише в тому, що балаклавські хлопці мають право на місце під сонцем на березі їхнього рідного Чорного моря, і саме в Балаклаві. Тим паче що є ентузіасти, готові за свої кошти учити їх морській справі, «не завдяки, а всупереч».
А от тренери і директор СОК «Морська школа» Євгеній Уразов (більше моряк, аніж бізнесмен), і батьки, і юні яхтсмени Балаклави вірять у справедливість і не збираються здаватися, хоча їм навіть альтернативи не пропонують. На останнє рішення Господарського суду Севастополя 31 жовтня відправлено касаційну скаргу у Вищий Господарський суд України. А ще вони дуже сподіваються на депутатів міськради нинішнього скликання, які можуть втрутитися в ситуацію і прийняти відповідне рішення на користь школи юних яхтсменів. Якщо, звичайно, визнають за необхідне зберегти в Балаклаві БЕЗПЛАТНУ секцію вітрильного спорту для підлітків, на основі якої місцеві ентузіасти мріють створити базу олімпійського резерву.
А поки дитячі швертботи зберігаються на суші і не можуть вийти в море...
 
Севастополь.