Про неправомірні дії владних та господарських структур, пов’язані з використанням Хаджибейського лиману на Одещині, йшлося у кореспонденції «Монополія на лимані» («ГУ» від 21 жовтня 2003 року). Тоді, повідомлялося, на цей факт звернуло увагу Одеське регіональне відділення Антимонопольного комітету України, відкривши відповідну справу. Згодом, як з’ясувалося, її взяло до розгляду центральне відомство — АМК України.

І ось свіже повідомлення: Антимонопольний комітет завершив розгляд справи, порушеної за колективним зверненням низки рибогосподарських підприємств Одеської області, приводом до якого стали дискримінаційні дії місцевої влади і членів рибопромислової асоціації «Хаджибейський лиман». Як з’ясував АМКУ, з 2003 року в Хаджибейському лимані з дозволу управління «Одесарибвод», регіонального управління екології і департаменту рибного господарства було запроваджено спеціальний режим промислового лову риби. Відповідно до нього рибалити у цій водоймі могли тільки члени рибопромислової асоціації «Хаджибейський лиман», тобто три підприємства: ТОВ «Бора», МПП «Стимул» і ТОВ «Палийове». А можливість вступу до асоціації інших членів штучно обмежувалася.
Комітет вважає, що надання привілейованого права на вилов риби в Хаджибейському лимані рибопромисловій асоціації є неправомірним і призводить до дискримінації решти риболовецьких підприємств. Органам влади рекомендовано скасувати відповідні рішення і забезпечити промисел риби згідно з вимогами конкурентного законодавства.
Коментуючи ситуацію, голова АМК Олексій Костусєв зазначив: «У Хаджибейському лимані рибу ловить близько десятка артілей. Хіба можна без будь-яких на те підстав позбавляти людей права на промисел, який вони ведуть з діда-прадіда? Комітет виступив категорично проти такого рішення відповідних владних органів. Риби вистачить на всіх! Треба тільки правильно вести господарство — вчасно зариблювати лиман, ловити рибу в розумних межах... На жаль, випадки, коли рішення органів влади обмежують конкуренцію, не поодинокі. Тільки за десять місяців цього року комітет припинив 456 таких порушень».
Отож, сподіватимемося, що риби у величезному водоймищі площею близько 70 квадратних кілометрів, де хотів одноосібно господарювати монополіст, справді стачить всім: і рибопромисловикам з навколишніх сіл, і численним рибалкам-любителям з близької Одеси. Останніх, до речі, згадана асоціація теж прагнула витіснити з лиману, диктуючи свої умови, хоча вже багато десятиліть ця водойма є улюбленим місцем відпочинку для тисяч одеситів, багато хто з яких поповнює звідти харчовий кошик своїх сімей.
 
Одеська область.