Права, свободи людини, правова недоторканність у нашій країні системно порушуються. Про це заявив Генеральний прокурор Геннадій Васильєв на черговому засіданні колегії відомства. На ньому розглядали стан дотримання конституційних прав громадян під час досудового слідства і судового розгляду кримінальних справ.
Цього року за відсутністю складу злочину закрито справи стосовно 140 осіб, 24 з яких утримувалися під вартою.
Становище погіршується тим, що більшість громадян, не знаючи своїх прав, неспроможні боротися зі свавіллям правоохоронців. Лише 42 особи у 2003-му вимагали компенсувати моральні збитки за незаконне затримання. Їм відшкодовано понад десять мільйонів гривень. Геннадій Васильєв зауважив, що за кожен випадок незаконного арешту, за порушення конституційних прав має платити не держава, а посадові особи зі своєї кишені. Адже вони заплющували очі на порушення підлеглих. Геннадій Андрійович наголосив: якщо прокурори областей не займуть принципової позиції, ситуація не зміниться.
За істотні недоліки в роботі колегія запропонувала притягти до дисциплінарної відповідальності прокурорів Київської, Миколаївської, Чернівецької, Сумської областей, міста Севастополя.