Голова Верховної Ради України Володимир Литвин узяв участь у нараді-зустрічі голів обласних рад у Дніпропетровську. Цього разу її учасники зосередилися на питаннях організації роботи органів місцевого самоврядування з вивчення та розв’язання ключових проблем територіальних громад.

Саме задля зміцнення місцевого самоврядування, вважає Володимир Михайлович, нам потрібна децентралізація влади. Не наполягаючи, скажімо, на ліквідації в областях та районах державних адміністрацій, Володимир Литвин, одначе, не сумнівається, що назріла потреба уточнити, переглянути та розмежувати і їхні повноваження, і повноваження місцевих рад, обов’язково зміцнивши позиції останніх. До того ж на рівні місцевого самоврядування конституційна реформа, теж не сумнівається Голова Верховної Ради, має дозволити депутатські мандати поєднувати та суміщати з посадовими.

Голова Верховної Ради більше схильний вважати, що насправді в перипетіях та дискусіях навколо конституційних змін переважає багато неправдивого і нещирого. Політикам і владі час раз і назавжди усвідомити, що реформа здійснюється в інтересах держави і народу, а не задля того, щоб з’ясувати, хто і де з нинішніх діячів після неї опиниться та в яких кріслах уціліє і перебуватиме. Політикам і посадовцям, наполягає Володимир Литвин, варто перестати кожному по-своєму читати Конституцію.

Інакше кажучи, Голова  парламенту у Дніпропетровську закликав рішуче відкинути заполітизоване сприйняття конституційної реформи, натомість пильніше розгледіти та осмислити ті моменти, які мають гранично чітко окреслити реальні та необхідні межі і повноваження усіх гілок та органів влади в Україні. Що має позитивно позначитися і на жаданих змінах в діяльності місцевих рад і загалом місцевого самоврядування.

Територіальні громади в Україні так і не стали повноправними господарями на своїх територіях — ось невтішний висновок, якого дійшли всі учасники наради-семінару у Дніпропетровську. Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрічався, до речі, з міськими, селищними та сільськими головами Дніпропетровської області. І почув від них, зокрема, й таке: сьогодні за Конституцією голови міських, селищних та сільських рад — головні посадові особи на своїх територіях. Вони і несуть повну відповідальність за все, що там відбувається. Але фактично роль і спроможність голів впливати на перебіг подій і прийняття та реалізацію рішень зведені нанівець.

— То на чому має триматися місцеве самоврядування? — Запитала голова Дніпропетровської обласної ради Галина Булавка і відповіла: — Це комунальна власність, земля і місцеві податки, тобто збори, які і наповнюють місцевий бюджет. Якщо цього немає, немає і повноцінної влади. На місцевому рівні все ще залишаються мізерні відсотки, яких вочевидь замало, щоб розв’язувати проблеми територіальних громад.

Слово тримали голови й інших обласних рад —Харківської, Львівської, Кіровоградської, Одеської, Волинської, Тернопільської — ділилися досвідом, набутим у цих неймовірно складних перипетіях. Кожен вніс достатньо цілком слушних пропозицій.