Завершується Рік Росії в Україні, тож у Москві під час переговорів української парламентської делегації на чолі з Головою ВР Володимиром Литвином підбивали підсумки минулого року з точки зору міжпарламентського співробітництва.
«Є символічний момент у тому, що наша зустріч відбувається під завісу року», — заявив журналістам Володимир Литвин по завершенні переговорів із Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Росії Сергієм Мироновим.
Так само символічною могла б стати одночасна ратифікація договору про державний кордон у Верховній Раді і парламенті Російської Федерації. За словами Сергія Миронова, Дума нового скликання найближчим часом розгляне це питання, «і ми зможемо здійснити ратифікацію майже в синхронному режимі».
За словами Голови ВР та його російського колеги, питання острова Коса Тузла майже не порушувалося. «Ми виділили цьому питанню близько 20 секунд, — заявив Сергій Миронов. — Є дуже багато проблем, що потребують нашої уваги». У свою чергу, Володимир Литвин зауважив: «Передвиборна кампанія в Росії завершилася, отож це дасть змогу спокійно поглянути на цю проблему і розібратися в ній».
Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради Ігор Сторожук, на переговорах ішлося про необхідність вивести міжпарламентські відносини на новий рівень. С. Миронов виступив з ініціативою поновити угоду про співробітництво між ВР України та Радою Федерації РФ. Нині в російському парламенті вже працює відповідна робоча група. Два парламенти сформують спільну робочу групу, яка підготує новий варіант угоди. Плановано, що її підпишуть під час візиту Сергія Миронова до Києва.
Під час переговорів сам Сергій Миронов висловив задоволення, що домовленість про регулярні зустрічі принаймні раз на півроку виконується. Він вважає, що міжпарламентське співробітництво успішно доповнює роботу з розвитку стратегічного партнерства. «З усього комплексу міжнародних питань, — зокрема, зауважив Голова Ради Федерації, — ми передусім приділяємо увагу країнам СНД, близьким сусідам і близьким друзям». До останніх відносять і Україну.
Обговорювалися питання не тільки міжпарламентського співробітництва, а й міжрегіонального, прикордонного та торгово-економічного розвитку. Російську сторону цікавить хід політичної реформи, що здійснюється в Україні. Володимир Литвин зауважив, що інтереси всіх політичних сил нині зосереджені навколо політичної реформи: «Правда, ці інтереси у різних політичних сил полярні». Проте Голова ВР переконаний у важливості здійснення політичної реформи задля оптимізації структури влади в Україні та зміцнення соціально-політичної стабільності. Сторони домовилися не лише поглиблювати міжпарламентські відносини, а й координувати свої дії у міжнародних організаціях та структурах, щоб допомагати одне одному, а іноді виступати однією силою.
До речі, першим закордонним візитом, який здійснить делегація новообраної Державної думи Федеральних Зборів РФ, буде візит до України. Про це, як повідомив журналістам прес-секретар Голови Верховної Ради Ігор Сторожук, було домовлено під час зустрічі Володимира Литвина з головою Вищої ради партії «Єдність і Вітчизна»—Єдина Росія Борисом Гризловим. «Росія і Україна — друзі й повинні співпрацювати з усіх питань», — заявив Борис Гризлов під час переговорів.
Також обговорювалася роль політичних партій і парламентів у підвищенні рівня економічної співпраці. Володимир Литвин та Борис Гризлов вважають за необхідне підвищити статус україно-російських парламентських комісій зі співробітництва. Зокрема, важливо, що ці комісії очолять заступники голів парламентів. При цьому сторони зауважили, що необхідно налагодити систематичне й результативне співробітництво.
Окрім того, Борис Гризлов поінформував Голову ВР про ситуацію, що склалася в Росії після парламентських виборів. За його словами, розстановка сил у новообраній Державній думі може бути такою: центристський блок, сформований Єдиною Росією, може складатися з понад 270 депутатів.
І остання, неполітична новина. Навесні наступного року, можливо, відбудеться футбольний матч між парламентськими командами Верховної Ради та Державної думи...
 
Москва.