Конституційна комісія рекомендувала винести на голосування 23 грудня всі три варіанти конституційних змін, які вже пройшли експертизу Конституційного Суду. Як базовий пропоновано взяти так званий законопроект Медведчука—Симоненка, який передбачає посилення повноважень парламенту, додаткові права Президента для розпуску ВР, вибори парламенту на пропорційній основі у 2006 році, і обрання цим складом парламенту глави держави.
Проект народних депутатів С. Гавриша та ін. істотно відрізняється лише перехідними положеннями, які передбачають вибори Президента парламентом уже в 2004 році. Ще один законопроект — в авторстві депутатів О. Мороза, А. Матвієнка та ін. передбачає розширення повноважень парламенту, пропорційні вибори і збереження чинного порядку обрання Президента. У тому, що сьогодні вдасться набрати необхідні 226 голосів для попереднього схвалення конституційних змін, після погоджувальної ради не сумнівалися ані «більшовики», ані опозиція. Лідер комуністів Петро Симоненко висловив сподівання, що базовий законопроект номер 4105 (Медведчука—Симоненка) підтримають і депутати-мажоритарники, а не голосуватимуть лише «Наша Україна» і БЮТ.
Лідер депутатської групи «Народний вибір» та член конституційної комісії Микола Гапочка також переконаний, що більшість мажоритарників підтримає проект конституційних змін. А всі питання, які нині турбують депутатів-мажоритарників, буде вирішено у законі про вибори, який розглядатиметься вже після попереднього схвалення змін до Конституції.
А «Наша Україна» категорично налаштована не голосувати за попереднє схвалення змін до Конституції. Фракція Віктора Ющенка, за словами Віктора Пинзеника, ініціюватиме створення конституційної комісії з політреформи, яку мають очолити Голова Верховної Ради і Президент; проведення парламентських слухань з ідеології обрання глави держави; винесення проектів конституційних змін на всенародне обговорення.
У свою чергу соціалісти, за словами Станіслава Ніколаєнка, продовжують наполягати, що першим у конституційній реформі має бути прийняття закону про вибори до рад усіх рівнів на пропорційній основі. У законопроекті номер 4105 їх не задовольняє проведення виборів Президента у 2006 році. Соціалісти вважають, що глава держави, обраний у 2004-му, має перебувати на посаді повний термін повноважень. За припущеннями С. Ніколаєнка, закон буде проголосовано в 230—240 голосів.
23 грудня депутати також планують проголосувати за зміни до деяких законів України з питань оподаткування у зв’язку з прийняттям закону про Держбюджет на 2004 рік у повторному другому читанні, схвалити закони про завершення будівництва Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд, про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік, проект Житлового кодексу України, постанову про спеціальну комісію ВР з питань демократичного цивільного контролю над Збройними Силами тощо.
Загалом, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, до розкладу засідань парламенту в останній тиждень року внесено 115 питань, які охоплюють більш як 130 законодавчих актів. А. Мартинюк запропонував внести до порядку денного на останні два пленарні тижні ті законопроекти, які вимагають негайного обговорення і ухвалення рішень.