Чимало таємниць зберігають оповиті легендами високі мури старовинного Дубнівського замку. Інколи замок відкриває завісу таємничості і дозволяє нам на якийсь час поринути в минуле. Як, скажімо, нині, коли тут експонують старовинні волинські ікони.
Біля однієї з них — ікони із зображенням Святого Іллі Пророка зі сценами його життя, писаної ще у ХVІ столітті, — відвідувачі затримуються найдовше. Цю старовинну ікону вважають оберегом древнього Дубна.
— Вона була храмовою іконою Свято-Іллінського храму, — розповідає молодший науковий співробітник відділу історії Державного історико-культурного заповідника Дубна Наталя Колесняк. — Написано її на замовлення власника Дубнівського замку князя Костянтина Острозького на честь його брата Іллі. Після смерті брата Костянтин Острозький передав цю ікону Свято-Іллінській церкві.
Є припущення, що храм був заснований саме Іллею у ХVІ столітті. Час робив свою справу — церква стала ветхою. На початку ХХ століття на її місці будують нову кам’яну в неоруському стилі. Для неї писалися і нові ікони, а старі священики винесли на горище. Така сама доля спіткала й ікону Святого Іллі, що нині входить до п’ятдесяти найкращих ікон України. Хто знає, що було б із нею, якби до Дубна не приїхав директор Львівської картинної галереї Борис Возницький (за часів Польщі він навчався в гімназії у цьому місті). Він зрадів, коли знайшов цю ікону на горищі храму і засмутився, побачивши в якому вона стані. Знахідку транспортували на реставрацію до Львова. А реставратор, іконописець Галина Костюк зробила все для того, щоб урятувати її.
На жаль, значну частину авторського живопису втрачено. Але цілком реставрувати ікону спеціалісти вважають недоцільним. Бо авторський живопис відрізнятиметься від реставраторського, до того ж образи мають зберігати дух старовини.