Завтра — День енергетика

Нині, коли йдеться про енергетику, ми передусім маємо на увазі атомну. Звучить вагомо, насторожуюче. І «сила» викликає повагу. Бо якби могли одночасно працювати всі 13 енергоблоків, вони виробили б майже 12 000 МВт електроенергії. А за кількістю реакторів та їх сумарною потужністю наші АЕС на восьмому місці у світі й п’ятому в Європі.
А яка частка генерованої ними електроенергії у загальному її обсязі в нашій країні за умови, що два-три енергоблоки постійно перебувають у ремонтах? Потрібних, щоб вони весь час «здорові» були.
То як працювала галузь цього року?
За 11 місяців нинішнього року за планового завдання 71.454 АЕС фактично виробили 74.380 млн. кВт-год. Відсоток виконання — 104,1.
Отже, з 162.160 млн. кВт-год. всієї виробленої в Україні електроенергії за цей час частка атомних станцій становила 45.9 відсотка.
Коефіцієнт використання встановленої потужності порівняно з відповідним періодом минулого року зріс на 3,2 відсотка і досяг 78,4 відсотка. А ось яка частка кожної з АЕС в обсязі електроенергії, виробленої компанією за 11 місяців:
Запорізької — 38.6, Южноукраїнської (разом з Олександрійською ГЕС) — 17.3, Рівненської — 11.6, Хмельницької — 6.7 млн. кВт-год.
НАЕК «Енергоатом» повідомляє: за одинадцять місяців цього року зменшено кількість облікових й інших порушень порівняно з таким само періодом торік.