Мабуть, не треба зайвий раз доводити, що вартість комунальних, побутових, електротранспортних й інших послуг, навіть пирогів, випечених в електропечах, залежить значною мірою від ціни на електроенергію. І здається, визначати її потрібно з урахування не лише сьогоднішніх виробничих витрат, а й завтрашнього дня галузі. Та практика каже інше.
Не вдаючись до глибокого аналізу цього складного питання, зауважимо: останніми роками вартість тарифу на електроенергію, вироблену тепловими й гідроелектростанціями, помітно підвищується. А на «атомну» навпаки — знижується.
Цифри
У 2003 році порівняно з 1998-м середні тарифи без урахування ПДВ зросли: для ТЕС — на 56, ТЕЦ — на 66 відсотків, для ГЕС — в 2,4 разу. Водночас для АЕС порівняно лише з груднем 2000 року тариф знижено на 31 відсоток.
Звісно, дорого коштує вугілля, яке використовують для виробництва електроенергії тепловими станціями. Окрім того, у вартості вугілля є неоціненна складова — вартість життів сотень гірників. Всі ми знаємо, що постійно зростають ціни на нафту й газ.
Але наявна практика встановлення тарифів на продукцію атомних станцій свідчить: ми й досі дотримуємо правила жити одним днем. А вже нині для АЕС гострим є питання безпечного й досить витратного зберігання відпрацьованого ядерного палива й різних радіоактивних матеріалів. Не за горами розв’язання складної проблеми, пов’язаної із закінченням терміну експлуатації найстаріших енергоблоків. Чималі кошти потрібні, щоб подовжити цей термін, про що нині ведеться розмова. Ще більші — на виведення таких блоків з експлуатації. Зрозуміло, спеціальні фонди для цього потрібно формувати вже тепер. А де атомним станціям брати величезні кошти на страхування ядерної відповідальності, без чого їм не видають ліцензії?
Досвід
Там помітна тенденція до зближення рівнів тарифів атомної і теплової генерації електроенергії. Водночас зростає розрив між тарифами АЕС і ГЕС. Таким шляхом ідуть США, Фінляндія, інші країни.
Парадокс
Процедура ретельного розгляду питання формування тарифу й методології розрахункового обгрунтування його є чомусь лише для АЕС.
Справді, чому? Чому таке ставлення до нашої атомної енергетики і хто у керівництві держави живе одним днем?