Сьогодні на Дніпропетровщині день жалоби. У Павлограді, Тернівці, Первомайську ховають 17 гірників холдингу «Павлоградвугілля», загиблих у ДТП дорогою до санаторію.
Трагедія сталася близько 21-ї години в середу. Як повідомляв «ГУ», не доїхавши кількох кілометрів до Алушти, на слизькій гірській трасі Сімферополь—Ялта один із двох автобусів, що перевозили 66 передовиків на новорічний відпочинок, — старенький приватний «Кароса» з 33 пасажирами, двома водіями та екскурсоводом зірвався у семиметрове урвище.
— Автобус із шахтарями перевернувся на спуску з Ангарського перевалу біля повороту до села Ізобільне, все відбулося за кілька секунд, — розповідають очевидці. — Транспорт з відпочивальниками перелетів через бордюр, пробив придорожній рекламний щит, кілька разів перевернувся і знову став на колеса. Людей з купи металу витягували за допомогою спеціального устаткування пожежники-рятувальники Алушти та Ялти, які прибули на місце катастрофи за лічені хвилини після виклику. Проте до цього майже годину шахтарів довелося рятувати випадковим людям. Картина страшна: всередині купи понівеченого металу —закривавлені людські тіла, стогін, крики про допомогу. Всі машини розвернули так, щоб світло падало на автобус. Цього не вистачало. Зрозуміти, хто живий, а хто ні, було важко. Ті, хто був при пам’яті, намагалися вибратись назовні й повзли прямо по інших пасажирах, затиснутих сидіннями і понівеченими металевими конструкціями. Єдиний з постраждалих, хто міг пересуватися, був водій автобуса. Він ходив трасою в шоковому стані. Перші «швидкі» приїхали з Алушти. Їх було недостатньо, і по «мобільниках» почали просити допомоги з Ялти. До півночі з урвища витягли майже всіх. Людей вивозили «швидкі» й таксисти. Хоча користі від останніх виявилося мало — багатьох постраждалих можна було транспортувати тільки лежачи.
Можливими причинами аварії називають відмову гальм або розрив заднього правого колеса. Водій автобуса, мешканець Павлограда, 1967 року народження, встиг в останню мить вискочити з автобуса. Тепер його затримали правоохоронці.
Жертвами стали найкращі шахтарі, за достроково виконаний річний план нагороджені оздоровчими путівками до санаторію «Золотий колос». 15 гірників загинули на місці, ще двоє померло в міській лікарні Алушти, куди оперативно доправили 19 тяжко травмованих. З них п’ять в реанімації з критичними для життя ушкодженнями. Сьогодні лікарів найбільше непокоїть стан трьох пацієнтів. Родичам влада оплатить перебування в Алушті, щоб вони були поряд з близькими.
За 40 років роботи «Павлоградвугілля» у жодній з його десяти шахт нещасних випадків такого масштабу не було.
Дніпропетровська влада виділила сім`ям загиблих та травмованим по 10 тисяч гривень, 100 тисяч на допомогу потерпілим перерахував кримський уряд, 55 тисяч — алуштинська міськрада. Відкрито благодійний рахунок. Зростає кількість кримчан і жителів інших регіонів країни, які віддають у фонд свій одноденний або місячний заробіток. Телефони гарячої лінії в Алушті: (06560) 
3-10-80, 5-02-48. Забезпечує надання допомоги постраждалим і розслідування причини автокатастрофи створена урядова комісія. Глава держави доручив обстежити до 31 грудня автошляхи та обмежити рух або зовсім закрити на зиму небезпечні дороги, особливо у гірській місцевості. Почалася технічна перевірка транспортних засобів, заборонено перевозити людей автобусами, що експлуатуються понад десять років.
Віктор ХОМЕНКО, Микола НЕЧИПОРЕНКО.