Недавно призначений Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв на прес-конференції в Києві озвучив свою позицію з низки питань, що стосуються діяльності очолюваної ним структури. З приходом нового керівника прокуратура почала якщо не реформуватися, то трансформуватися. Ці перетворення стосуються і кадрових перестановок, і ставлення до діяльності цього органа.
Генеральний прокурор розкритикував роботу спецпідрозділів боротьби з організованою злочинністю. Як зазначив Г. Васильєв, у деяких областях на обліку не числиться жодного злочинного угруповання. Така ситуація, за його словами, мала б означати, що організовану злочинність в Україні переможено й наявні спецпідрозділи слід закрити. Однак «стан справ свідчить про інше», наголосив Генпрокурор...
Не тільки результатами боротьби з організованою злочинністю був незадоволений новий керівник. Зокрема, Геннадій Васильєв сказав, що вивчив матеріали справи Гонгадзе і вважає необґрунтованими і безвідповідальними заяви свого попередника про швидке розкриття цієї справи. Генпрокурор особливо наголосив, що готовий зустрічатися з ким завгодно щодо цієї справи і «розмовляти професійною мовою», але тільки не з політиками. А от справа про вбивство журналіста Ігоря Александрова найближчим часом може бути надіслана до суду, вважає Генпрокурор.
На своїй першій прес-конференції на новій посаді Г. Васильєв повідомив, що до Генпрокуратури надійшли матеріали від народних депутатів стосовно перевірки окремих фірм, нібито пов’язаних з главою адміністрації Президента Віктором Медведчуком. За його словами, буде організовано перевірку даних матеріалів.
Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв відкликав подання про притягнення народного депутата Юлії Тимошенко до кримінальної відповідальності, направлене до парламенту попереднім генпрокурором. Однак, зазначив він, розслідування триває. Васильєв пояснив відкликання подання зміною керівництва Генпрокуратури.
Наступного року Генпрокуратура планує провести ряд перевірок в органах внутрішніх справ, зокрема, щодо законності дій співробітників ДАІ. Васильєв повідомив, що вже підписав протест на «незаконне рішення» стражів порядку на дорогах, яке дозволяє вилучати у водіїв права.