Гучний міжнародний резонанс викликала смерть віце-президента мелітопольської щоденної газети «Кур’єр» та співробітника Інтернет-газети Vlastі. net Володимира Караченцева. Зі спільною заявою виступили Організація з безпеки та співробітництва в Європі та Рада Європи. «Це не вперше українських журналістів знаходять мертвими за підозрілих обставин», — наголосив Фреймут Дюве, представник ОБСЄ з питань свободи медіа. В заяві підкреслено, що Караченцеву погрожували після опублікування ним статей про корупцію у середовищі місцевої влади та бізнесменів. «Ми закликаємо українське керівництво провести повне й оперативне розслідування випадку смерті Володимира Караченцева і оприлюднити його результати», — заявив Генеральний секретар Ради Європи Вальтер Швіммер. У документі нагадується, що з 1991 року в Україні внаслідок виконання своїх службових обов’язків загинули 18 журналістів і багато з цих кримінальних справ так і не було розкрито.

«Обставини загибелі журналіста, який критично ставився до місцевої влади, викликають занепокоєння, — йдеться у спільному листі міжнародної організації «Репортери без кордонів» та Інституту масової інформації до Генпрокурора України Геннадія Васильєва. — Дані, що їх ми змогли отримати, суперечливі. Враховуючи загальну ситуацію зі свободою слова в Україні та пам’ятаючи про інші випадки зникнення та загибелі журналістів, ми звертаємося до Вас з проханням взяти під особистий контроль розслідування, що веде міліція міста Мелітополя. Сподіваємося, що слідство буде ретельним, швидким і прозорим для суспільства».
Відповідну інформацію розповсюдив і розташований у Маастрихті (Нідерланди) Європейський центр журналістики. В його інформаційному повідомленні також наголошується на підозрілих обставинах смерті Володимира Караченцева.