Як ми вже повідомляли, у тренувальному центрі ФК «Динамо» (Київ) у Кончі-Заспі відбувався дводенний семінар з питань професіонального футболу. В його роботі брали участь високі достойники з УЄФА, керівники Федерації футболу України, ПФЛ, президенти українських клубів, функціонери, тренери, арбітри, журналісти.

Відкриваючи цей вкрай потрібний та корисний захід, президент ФФУ, народний депутат України Григорій Суркіс розповів гостям про діяльність національної федерації, про проблеми і плани українського футболу.

Виконавчий директор УЄФА швед Ларс-Крістер Олссон (на цій посаді він офіційно замінить 1 січня 2004 року Герхарда Айгнера), зокрема, сказав:

— Ми високо цінуємо український футбол. У ваших клубах є багато цінного, чого не побачиш в інших країнах. Захоплюємося вашим великим проектом з розвитку дитячо-юнацького футболу, котрий послідовно втілюється в життя. Хотів би звернути увагу й на те, що Україна славна футбольними особистостями. Повагу у всій Європі має президент ФФУ. Хочу згадати незабутнього Валерія Лобановського — видатну постать. Його ідеї мали величезний інтерес у провідних фахівців на континенті. Я побував біля монумента цій великій Людині, схилив голову і поклав квіти. Спадок Лобановського ще довго служитиме світовому футболові.

Поваги заслужили й українські клуби. Безперечний лідер тут — київське «Динамо», яке двічі вигравало Кубок кубків і володіло Суперкубком УЄФА та ще багатьма призами. І гравці ваші славні. Мені приємно мати в колекції футболку італійського клубу «Мілан» під сьомим номером з автографом Андрія Шевченка. Радий, що особисто знайомий з цим талантом, вихованою і дуже розумною молодою людиною. А як не згадати Олега Блохіна? Це суперзірка світового футболу. Україна має пишатися ним. Чув, що пан Блохін нещодавно очолив національну збірну вашої країни. Я особисто йому бажаю успіхів і вірю, що він підніме цю команду на вершини.

Також дуже дякую вам, що взяли на себе проведення цього семінару. Це насамперед чудовий обмін досвідом.

Пан Олссон та його колеги — член комітету професіонального футболу УЄФА Хенк Кеслер, старший менеджер відділу юридичних послуг і національних асоціацій Марсель Бенц, старший менеджер відділу послуг у сфері професіонального футболу і футбольних ліг УЄФА Алекс Філіпс — виступили перед присутніми, відповіли на численні запитання. Зокрема, найбільше часу приділили різним аспектам відносин між національною асоціацією та клубною лігою. Говорили також про стосунки асоціації з профспілками та аматорським футболом, про регламент національного чемпіонату, арбітраж тощо.

Учора семінар завершив роботу. Немає сумніву, що він був дуже корисний і для України (додав їй авторитету), і для УЄФА.