Велике свято днями чекає на українських прихильників цієї гри — вдруге в історії арена київського Палацу спорту стала місцем проведення етапу «Єврохокей-челенджу». Суперники національної збірної України — команди Латвії, Данії і збірна клубів нашої країни. Крім того, на завтра заплановано ще один цікавий поєдинок — на лід вийдуть збірні ветеранів України і Росії.

 Днями у столичному спорт-барі «Планета-спорт» відбулася прес-конференція, на якій на запитання журналістів відповіли віце-президент Федерації хокею України Володимир Ромашко, головний тренер збірної Олександр Сеуканд, генеральний менеджер Василь Фадєєв та генеральний секретар ФХУ Сергій Коваль.

— Як формуватиметься збірна клубів України, яка має замінити на змаганнях команду Естонії?

Олександр Сеуканд: 

— Після того, як естонці через фінансові труднощі відмовилися від участі в київському етапі «Єврохокей-челенджу», було вирішено замінити їх саме збірною наших клубів. До її складу ввійшли хокеїсти «Сокола» й ті, хто не пройшов до національної дружини. Отож матимемо змогу порівняти кондиції гравців із близького зарубіжжя і СЄХЛ. Можу запевнити в одному: цей колектив вочевидь не буде слабший за Естонію.

— Торік багато нарікань спричинила процедура проходження глядачів на матчі турніру. Вільний вхід призвів до того, що багато вболівальників до Палацу спорту так і не потрапили...

Володимир Ромашко: 

— Річ у тім, що то був лише перший турнір, ми не знали, чи підуть глядачі на хокей. Федерація хокею України проаналізувала ситуацію і вирішила зробити цього разу вхід хоча й платним, але майже символічним — квиток на ігровий день коштуватиме від 1 до 4 гривень, що дасть змогу потрапити на трибуни Палацу спорту всім бажаючим.

— Чи вдалося розв’язати питання з усіма гравцями з російської суперліги, які претендують на місце у складі збірної України?

Василь Фадєєв: 

— Майже всі російські клуби, в яких грають наші хокеїсти, — заможні команди, і не кожний тренер погоджується відпускати своїх підопічних до збірної, мотивуючи тим, що там хокеїст може отримати травму, до того ж у перерві внутрішнього чемпіонату бажано награвати різні варіанти складу. Тішить те, що всі українські хокеїсти рвуться до збірної, але не в кожного виходить туди потрапити. Стосовно нинішнього турніру, то напевне не гратиме Христич, який зазнав травми. Для того, щоб до збірної приїхав Шахрайчук, мені довелося тричі їздити до Москви і провести переговори з керівництвом тамтешнього «Динамо». Велика група наших хокеїстів виступає у клубах, які ведуть боротьбу за виживання в суперлізі, тож не дивно, що тренери не хочуть їх відпускати. Тому до Києва не приїдуть захисники «Амура» Срюбко, Толкунов і Разін, під сумнівом виступ на «Єврохокей-челенджі» оборонців СКА Завальнюка і Остроушка — їхній клуб 19 грудня проводить перенесений матч із «Сєвєрсталлю», але Борис Михайлов пообіцяв відпустити хоч одного з цих гравців. Та хоч би як там було, ми спромоглися запросити на київський турнір усіх боєздатних хокеїстів і подивитися, в якому стані вони перебувають, тим паче що ці змагання — один з найголовніших етапів підготовки до чемпіонату світу.

— Багатий клуб — як ви могли б прокоментувати цю фразу?

— Бюджет російських клубів, які називають «олігархами», — 30—35 мільйонів євро, «середняків» — 10—15 і, нарешті, «бідняків» — 6—10. Для порівняння: бюджет «Сокола», що виступає в СЄХЛ, становить суму в 400—500 тисяч євро.

— В одному з інтерв’ю Олександр Омельченко пообіцяв, що невдовзі в Києві з’явиться новий Льодовий палац, в якому буде створено всі умови для хокеїстів і фігуристів...

Володимир Ромашко: 

— По-перше, хочу зазначити, що голова Київської міськдержадміністрації постійно цікавиться ходом підготовки до змагань. Стосовно Льодового палацу, то на наступний рік до плану розвитку столиці ми закладаємо також спорудження цієї арени, після чого буде знайдено місце, і, напевно, вже у 2005 році розпочнеться перший етап будівництва. Крім ковзанки, заплановано проектування ще кількох інших спортивних об’єктів, дуже потрібних місту.

— Стало відомо, що до Києва прибуває президент Міжнародної федерації хокею Рене Фазель...

Василь Фадєєв:

— Востаннє Рене Фазель приїжджав до Києва сім років тому. Переговори про його новий візит до столиці України розпочалися ще влітку на Кубку «Спартака» в Москві і, як бачите, закінчилися успішно. Під час «Єврохокей-челенджу» панові Фазелю буде вручено приз «Віжибу» за внесок у науково-інтелектуальний, економічний та спортивно-культурний розвиток, на який його висунула Федерація хокею України. У свою чергу, Рене Фазель нагородить Прем’єр-міністра України Віктора Януковича і президента ФХУ Олександра Омельченка золотими медалями ІІХФ за великий внесок у розвиток. Цікаво, що до Києва Рене Фазель прилетить із Москви, де побуває на поєдинках Кубка «Балтики». У столиці Росії президент ІІХФ пробуде один день, а в Києві — два. І це, погодьтеся, у плані розвитку вітчизняного хокею багато про що свідчить.

Вони вийдуть на лід

Орієнтовний склад збірної України на київському етапі «Єврохокей-челенджу»: воротарі — Семчук, Карпенко; оборонці — Климентьєв, Ширяєв, Савицький, Ісаєнко, Остроушко, А. Тимченко, Благий, Полковников; нападники — Шахрайчук, Литвиненко, Сальников, Бобровников, Сєров, Матвійчук, Цируль, Лазарєв, Семененко, Гніденко, Пастух, Касянчук. Збірна клубів України: воротарі — Бруль, Селіверстов; оборонці — Скороход, Рябенко, Кирик, Мудрий; нападники — Зіневич, Безщасний, Харченко, Ніколаєв, Гончаренко, Олецький, Марковський, Яковенко, Рублівський, Дехтяренко, Ант. Буточнов, Млинченко, Панченко, Гнитько, О. Тимченко, Бондарєв.

Календар ігор: 19 грудня, п’ятниця. 15.30 Данія — збірна клубів України. 19.00 Латвія — Україна. 20 грудня, субота. 13.00 Латвія — збірна клубів України. 16.00 Україна — Росія (збірні команди ветеранів). 19.00 Україна — Данія. 21 грудня, неділя. 13.00 Латвія — Данія. 16.30 Україна — збірна клубів України.

Юрій БОБРУЄНКО, «Україна молода» (спеціально для «Голосу України»).