Високу якість твердим сирам ВАТ «Вапнярський молокозавод» забезпечує... гарний настрій сироробів

У цех — із усмішкою

Сир ніколи не можна готувати у поганому настрої, він у сиророба має бути приблизно такий, як у люблячої матері, коли вона пестить своє немовля... Так стверджує технолог підприємства Неля Кучер. Гадаєте, жартує? Аж ніяк!

Перед початком зміни технолог ніби заглядає в душу сироробові: що там у нього на серці? Таке доручення має від голови правління товариства Олександра Первухіна. «Доведено, — пояснив Олександр Германович, — якість сиру безпосередньо залежить від настрою того, хто його варить. Тому намагаємося зробити все, щоб сиророб заходив у цех з усмішкою, а погані думки залишав за дверима».

Технологія виробництва сиру «Російський» на всіх підприємствах однакова, а от смак... У кожного сиророба свій секрет. Зазвичай його не відкривають. Не вдалося про це дізнатися, зокрема, й у Василя Стеблини. Майстер відбувся жартом. Натомість привернув увагу до відзнак підприємства. У їх здобутті, пояснив керівник, чимала заслуга кращого сиророба В. Стеблини.

Для довідки. Чотирьох престижних дипломів удостоєний у нинішньому році колектив ВАТ «Вапнярський молокозавод» (усі вони — за високу якість твердого сиру «Російський»): загальнонаціонального конкурсу «Вища проба», ХVIII міжнародного бізнес-форуму «Слов’янський базар», Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України» та Сорочинського ярмарку.

Завод працює цілодобово

Те, що вдалося зробити на цьому підприємстві, не може не вражати. З невеликої молочарні, де лише заготовляли молоко й відправляли на переробку на сусідні підприємства, на очах виріс завод, потужність якого нині вища за середній показник сироробних підприємств держави. У Вапнярці, на відміну від інших, і влітку, і нині працюють цілодобово. Бо зуміли налагодити заготівлю сировини. І це за умов жорсткої конкуренції: поруч два потужні молокозаводи — в Тульчині і Крижополі. Неподалік Балта Одеської області, де діє молочний комбінат дитячого харчування. Молоковози нині в селах снують один за одним.

Злет підприємства пов’язують із приходом одного столичного інвестора. Нині триває масштабна реконструкція. Тут мають намір і далі розширювати виробництво. Хоча вже зараз чисельність колективу зросла майже уп’ятеро. Якщо у читача склалася думка, що всі зміни відбуваються за помахом чарівної палички, він помиляється. Кожен крок дається нелегко.

«Ми вийдемо на світові стандарти...»

Після випуску першої партії сиру «Російський» завод раптом зупинився на цілий місяць. «За перший сир мені й досі соромно, — не приховує О. Первухін. —Розчарування було таке, що здавалося, нічого з нашого заміру не вийде».

Щойно вироблену продукцію відправили замовникам із Санкт-Петербурга. Зрозуміло, з нетерпінням чекали реакції споживачів. Та вона виявилася несподіваною: весь сир... забракували. Первухін, коли приїхав у місто на Неві, щоб пересвідчитися в тому, що сталося, не міг приховати розчарування: «Невже це справді наш сир? Де він такий взявся?..»

Чому продукція зіпсувалася в дорозі, причини довго шукати не довелося: очевидне відхилення від технології. Це був, як кажуть, урок на все життя, причому для кожного члена колективу. За словами співрозмовника, тоді на заводі сталася справжня революція. Все поперевертали. Нема де правди діти, було так важко, що хтось не приховував сліз, а декому довелося залишити колектив. Зате сьогодні вапнярські сиророби сміливо дивляться в очі покупцям: «Ми забезпечуємо стабільно високу якість сиру». Тому й замовників дедалі більше: майже у всіх областях держави уже продають сир з вапнярською маркою. Але на досягнутому не зупиняються. Голова спостережної ради товариства Станіслав Войтович мріє про випуск такої продукції, яка конкуруватиме з сиром, скажімо, з Австрії чи Швейцарії. І це реально. Бо вже сьогодні вапнярські сири (і не лише вапнярські) смаковими якостями не поступаються зарубіжній продукції. Ще трохи вдосконалити б технологію і... Щоправда, й держава мала б подбати про сприятливі умови для експорту твердого сиру на зарубіжні ринки. Сиророби вже не раз нагадували про це чиновникам...

 

Вінницька область.