Президент України Леонід Кучма не висуватиме свою кандидатуру на пост глави держави на наступних президентських виборах восени 2004 року, вважає голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков. Про це він повідомив під час виступу на «круглому столі» «Конституційна реформа: оцінка законодавчих пропозицій».
«На мою думку, хоч яке рішення прийняв би Конституційний Суд, нинішній Президент не піде на вибори», — зауважив Г. Крючков. Однак додав, що в разі висунення кандидатури діючого Президента на виборах 2004 року він, як юрист, вважатиме це висуненням на третій термін.
Нагадаємо: КС оприлюднив висновки з трьох законопроектів про внесення змін до Конституції, але не дав відповіді на подання народних депутатів, в якому вони просять розтлумачити термін «третій строк» і дати пояснення, чи має право нинішній глава держави балотуватися на президентських виборах 2004 року.
Учасники обговорення висловили занепокоєння стосовно деяких норм законопроектів, а також доцільністю та вчасністю конституційних змін взагалі. Зокрема, Ігор Каліушко (Центр політико-правових реформ) розкритикував положення, яке дозволяє сумісництво депутатського мандата з посадою міністра. Народний депутат Сергій Головатий (фракція БЮТ) наголосив, що реформа геть розбалансовує організацію виконавчої влади, підриває статус депутата, який є представником народу, руйнує судову систему через встановлення обмеження перебування на посаді судді.
Свої висновки за трьома законопроектами конституційних змін оприлюднила також Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія), про суть яких наша газета вчора писала. Але, на думку Анатолія Матвієнка, голови Комітету ВР з питань держбудівництва та місцевого самоврядування, комісія недостатньо уваги приділила цим положенням законопроектів. Депутат вважає, що реалізація виборів Президента парламентом можлива лише після проведення всенародного референдуму з цього питання.