Треті дитячі парламентські слухання «Наша родина —Україна» відбулися вчора в Києві за підтримки благодійного фонду «Берег надії». Його керівник народний депутат Степан Гавриш сподівається, що слухання матимуть резонанс, і правами дитини опікуватимуться не лише окремі особистості, а й політики більше співпрацюватимуть з молодою українською нацією. Він наголосив: треба більше довіряти дітям і орієнтуватися на їхні соціальні проекти.
Учасники слухань, переважно підлітки до 18 років, порушували аж ніяк не дитячі проблеми. А саме — різницю у системі освіти сільських та міських шкіл, зокрема в комп’ютеризації; недостатню увагу дорослих, брак книжок у бібліотеках тощо. Олександр Прика, вихованець херсонської школи-інтернату, звернув увагу, що задеклароване Конституцією право на соціальний захист виконується не завжди через недостатнє фінансування шкіл-інтернатів: «У кожній сім’ї дітям видаються кишенькові гроші, ми також маємо такі гроші — це 60 копійок на місяць». Сашко звернувся до присутніх за порадою: що може дитина придбати за 2 копійки на день?
На думку учасників слухань, якби всі дорослі дотримувалися своїх обов’язків, а не вибирали спокійне безтурботне життя, можна було б уникнути багатьох проблем, які самі дорослі й створюють.
Насамкінець юні політики ухвалили резолюцію, в якій розроблено пропозиції, що сприятимуть соціальному захисту дітей та допоможуть боротися з дитячою дискримінацією.
Засідання відбувалося напередодні дня Святого Миколая, отож без подарунків не залишився жоден з учасників слухань.