Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь в урочистостях з нагоди присвоєння Гнідинській школі Бориспільського району Київської області імені видатного громадського діяча і мецената Петра Яцика. Глава парламенту не лише привітав подарунками маленьких гнідинців зі святом Святого Миколая, а й дав оцінку останнім подіям у нашій країні.

«Яцик — великий українець, великий патріот, який усе зробив для того, щоб Україна відродила свою державність і духовність», — зазначив глава парламенту, відкриваючи пам’ятну дошку. В. Литвин наголосив на тому, що меценат, який входив до десятки найбагатших людей у Канаді, зробив дуже багато для розбудови незалежності України.
А голова Бориспільської райдержадміністрації Олександр Жук відзначив, що ініціатором присвоєння школі ім’я Петра Яцика, яка першою на Лівобережжі підняла синьо-жовтий національний прапор задовго до офіційного його затвердження, став педагогічний колектив. Цю ідею підтримала і райдержадміністрація. Крім того, учні школи теж доклали чимало зусиль — торік Тетяна Лазаренко, випускниця цього навчального закладу, стала переможницею конкурсу з української мови імені Петра Яцика. «Наша молодь — найталановитіша, — зазначив Голова ВР, — але головне, щоб ці таланти були реалізовані».
Після крапки КС кома не ставиться
У процесі підготовки змін до Конституції треба спрямувати всі зусилля на узгодження позицій, а не на протистояння, зазначив Володимир Литвин.
Голову Верховної Ради дивує, чому після рішення Конституційного Суду дехто говорить про невідповідність Основному Закону законопроектів з політичної реформи. Якщо є рішення КС, то, за словами глави парламенту, казати про неконституційність цих документів зайве. Водночас у В. Литвина викликає сум те, що нині хтось намагається звести конституційну реформу або до політичного реваншу, або до протидії. А багато політиків різних рангів хочуть використати конституційну реформу в особистих інтересах. Та найголовніше, на переконання глави парламенту, — виходити з державних інтересів.
Сидіти на двох кріслах не можна. Поки що
За словами Володимира Литвина, Регламентний комітет уже підготував документи про направлення позову до суду стосовно зняття з Міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова повноважень народного депутата України. Крім того, Голова ВР повідомив, що народні депутати Андрій Клюєв (нещодавно призначений віце-прем`єр-міністром з питань ПЕК) та Микола Злочевський (голова Державного комітету природних ресурсів України) ще не написали заяви про складання з себе депутатських повноважень. Глава парламенту припустив, що парламентарії сподіваються на проведення найближчим часом політичної реформи, яка передбачає можливість народним обранцями суміщати депутатський мандат з роботою в органах виконавчої влади, зокрема і в уряді.