Щиро вітаю вас — культурних посланців кримськотатарського народу — у столиці України.
Як води сивого Дніпра впадають у Чорне море, так і українська народна та професійна культура вливається у безмежне море світової культури. Україна з глибин століть зазнавала культурних впливів Заходу та Сходу, щедро ділилася своїми духовними здобутками і черпала цілющу наснагу зі скарбниці світової культури.
Культурно-мистецькі традиції кримських татар — яскрава сторінка давньої і самобутньої історії та культури Сходу. Нинішні Дні кримськотатарської культури знаменують по-сучасному відкритий і плідний діалог між українським і кримськотатарським народами, прихильне ставлення органів державної влади України до природного прагнення кримських татар зберегти свою національно-культурну і мовну самобутність.
Керуючись нормами національного законодавства та міжнародними зобов’язаннями у сфері етнонаціональної політики, Верховна Рада України неухильно тримає курс на реальне забезпечення вільного розвитку усіх етнічних спільнот України й повноцінної інтеграції кримських татар в українське суспільство зокрема.
Дні кримськотатарської культури як мистецька акція покликані утверджувати нові стандарти відносин між нашими народами, які базуються на принципі верховенства прав і свобод людини. Саме культура, духовність, толерантність мають стати фундаментом міжнаціонального миру та злагоди, політичної стабільності, піднесення освіченості та добробуту поліетнічного українського суспільства. Глибше пізнаючи культуру інших народів, ми краще усвідомимо власну самобутність і водночас відшукаємо шляхи для нових взаємозбагачуючих зустрічей.
Бажаю добра, миру і процвітання усьому кримськотатарському народові, натхненної праці задля збагачення рідної землі, на благо України.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.