Соціалістична партія України запропонувала блоку «Наша Україна», Комуністичній партії і блоку Юлії Тимошенко висунути єдиного кандидата від чотирьох опозиційних сил на президентських виборах 2004 року. Як повідомляє прес-служба СПУ, соціалісти обгрунтовують висування єдиного кандидата від опозиції тим, що «цього очікує переважна більшість виборців України, це спрощує позиціонування під час виборчої кампанії, зводить вибори фактично до референдуму про довіру владі чи опозиції».
«Лише висування єдиного кандидата від опозиції створює умови для перемоги опозиції уже в першому турі голосування, — йдеться у зверненні СПУ. — У разі, якщо від опозиції висуваються два, три, чотири кандидати, обов’язково будуть два тури голосування з непрогнозованим результатом».
СПУ наголошує, що не має власного кандидата на Президента України. Водночас у разі висування від «четвірки» єдиного кандидата у Президенти соціалісти готові «в інтересах України і українського народу» підтримати кандидатуру і лідера «Нашої України» Віктора Ющенка, і лідера КПУ Петра Симоненка, і лідера БЮТ Юлії Тимошенко. СПУ вважає, що визначитися з єдиним кандидатом опозиції варто не пізніше 15 травня 2004 року.
Шляхи, які обирають...
Лідер Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Віктор Медведчук висловився за формування широкої лівоцентристської політичної коаліції у державі. У заяві В. Медведчука, розміщеній на його персональному сайті, йдеться, що «іншого шляху збереження політичної стабільності та впливу поміркованої політичної лінії в сьогоднішніх умовах активізації правих сил просто немає». Лідер СДПУ(о) відзначає, що між лівими і центристами зберігаються значні розбіжності. Але, на відміну від подій кінця 80-х — початку 90-х років, ліві політичні сили сьогодні зацікавлені в демократії. «Помітно еволюціонувало в кращий бік їх ставлення до української державності та до ринкових відносин, — вважає Віктор Медведчук. — Будь-якої можливості для повернення авторитаризму радянського зразка нині вже не існує. Основна загроза демократії походить не з лівого, а з правого політичного флангу».
У свою чергу представники правих партій різко засудили заяву лідера СДПУ(о). Глава Української народної партії Юрій Костенко, як повідомляє прес-служба УНП, розглядає пропозицію про створення лівоцентристської коаліції «в одному ряду з низкою взаємовиключних ініціатив щодо змін до Конституції напередодні президентських виборів». «У цій ситуації ми працюватимемо над створенням єдиної коаліції демократичних сил, з єдиною програмою та єдиним кандидатом», — сказав Ю. Костенко.
Представник партії «Реформи і порядок» Тарас Стецьків, як повідомляє прес-служба «Нашої України», заявив, що Віктор Медведчук прагне «розколоти опозицію і засунути Ющенка на правий екстремістський фланг». На думку Т. Стецьківа, заява глави адміністрації Президента — пряма реакція на зустріч В. Ющенка з одним із лідерів грузинської революції Михайлом Саакашвілі. «Українська влада боїться грузинського варіанта», — вважає депутат.